Els qui van consumir brots de soja alemanys "eren nou vegades més propensos a patir diarrea amb sang que aquells que no ho van fer". Per això Reinhard Burger, cap de l'Institut Robert Koch, va afirmar que aquestes plantacions són la font més probable de les infeccions per E.Coli. Brussel·les creu que aquestes investigacions permeten veure la "llum al final del túnel". Aquest túnel és el de la crisi dels cogombres, impulsada des del propi país germànic quan va assenyalar les hortalisses espanyoles com l'origen d'un problema que ha causat una trentena de vides. No obstant això, no s'ha trobat cap rastre d'E. Coli en cap de les més de mil mostres analitzades de les llavors d'aquest producte. Malgrat això, els estudis epidemiològics ofereixen una evidència científica que és suficient per arribar a aquesta determinació, segons les autoritats del país. Amb els resultats en mà, es va tancar una granja del nord de la Baixa Saxònia, d'on es van agafar les mostres.

Paral·lelament, les autoritats sanitàries, primer, i el govern alemany, després, van aixecar l'alerta sobre cogombres, enciams i tomàquets crus com a focus de la infecció, després de setmanes de crisi sanitària i danys multimilionaris en el sector agrícola. "Els ciutadans poden tornar a menjar sense por cogombres, tomàquets i enciams des d'ara mateix, sempre que adoptin les degudes mesures d'higiene", va destacar la ministra d'Agricultura, Ilse Aigner,

Per part seva, els líders de Rússia i la Unió Europea van acordar una fórmula per aixecar properament la veda de Moscou a les importacions de verdures procedents de països de la UE, prohibició que va marcar la vint-i-setena cimera russo-europea.

"Hem debatut el mecanisme per reprendre els subministraments de verdures europees al mercat. Estem disposats a la represa d'aquests subministraments a canvi de garanties dels corresponents serveis de la UE", va afirmar el president rus, Dmitri Medvédev.

La xifra de morts a Alemanya per la malaltia va pujar a 30, després de morir un altre pacient a Baixa Saxònia, el Land on pel que sembla va sorgir la infecció. La víctima, de 75 anys, era originària de Göttingen, una de les ciutats on s'han registrat més casos d'infeccions, juntament amb Hamburg.

Finalment, l'empresa espanyola de productes agrícoles Frunet ha presentat una demanda contra les autoritats sanitàries d'Hamburg amb la finalitat d'exigir el pagament de danys i perjudicis per l'anomenada crisi dels cogombres com a conseqüència del brot infecciós.

Un portaveu del despatx d'advocats alemany que defensa els interessos de Frunet va anunciar que el seu client reclama inicialment davant el Tribunal Administratiu d'Hamburg accés a les actes sanitàries que reflecteixen la decisió de culpar els cogombres espanyols de causar la infecció.