Membres d'ERC i d'Aralar han anat aquest dilluns a l'Audiència Nacional per mostrar la seva solidaritat amb els vuit dirigents abertzales -entre ells l'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi-que aquest dilluns seran jutjats per intentar reconstruir la formació il·legalitzada.

El diputat d'ERC Joan Tardà ha denunciat l´"escull a la normalització" que, segons ell, constitueix el judici i ha demanat l'absolució dels processats.

"En aquest context d'absència de violència exigim l'absolució d'aquestes persones que han contribuït a la normalització" del País Basc, ha dit Tardà, que ha afegit que tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació i que "no es poden posar portes al camp de les llibertats democràtiques ".

En el mateix sentit s'ha pronunciat el vicecoordinador d'Aralar, Jon Abril, que ha justificat la seva presència al tribunal dient que "és important" mostrar suport als processats i demanar la seva lliure absolució.

Mentrestant, el membre de l'esquerra abertzale Aitor Bezares ha assegurat que el que comença aquest dilluns és un "judici de caràcter polític" que el que realment pretén jutjar "és el procés obert a Euskal Herria", que ha qualificat d´"irreversible".

Bezares ha afegit que l'Estat ja va intentar "entorpir" aquest procés amb la detenció dels processats el 2009, que va fracassar en aquell moment i que "va a fracassar també ara".

Bezares ha demanat l'absolució dels acusats i que, davant la "etapa d'oportunitats" que s'obre al País Basc, l'Estat "actuï amb responsabilitat en lloc de posar pals a les roda amb judicis com el d'avui o persecucions com la que pateix la militant abertzale Aurore Martin ", de nacionalitat francesa i contra la qual pesa una ordre de detenció de l'Audiència Nacional.

També assisteix a la vista el president de l'associació Veus contra el Terrorisme Verd Esperança, Francisco José Alcaraz, que ha confiat que es faci justícia a l'Audiència Nacional i en què la política "no contamini o, d'alguna manera, redirigeixi la situació d'una sentència "que, segons ell, ha de ser condemnatòria per als qui" portaven el braç polític d'ETA ".

Veus contra el Terrorisme, personada com a acusació popular en la causa, demana penes de fins a 14 anys per als processats.