El Partit Socialdemòcrata d'Alemanya (SPD), va guanyar ahir les eleccions legislatives de l'estat federal de Rin, a Nord-Westfàlia, i va superar, així, àmpliament la Unió Cristianodemòcrata (CDU), de la cancellera Angela Merkel. Segons les primeres projeccions oficials de vot, el partit de Merkel va perdre els comicis regionals a l'estat més poblat d'Alemanya.

El sondeig presentat i elaborat per la televisió pública ARD, fet a peu d'urna, va donar per vencedor el Partit Socialdemòcrata alemany (SPD) amb un 39% dels vots, mentre que la formació d'Angela Merkel, la Unió Cristianodemòcrata, va aconseguir un 26% de suport, en l'enquesta feta als col·legis electorals. Segons el sondeig de la televisió pública elaborat a peu d'urna, Els Verds alemanys van aconseguir un 12% dels vots i, així, es van confirmar ahir com la tercera formació de Rin, l'estat d'Alemanya de més població amb uns 18 milions d'habitants. Mentre els liberals, per part seva, van rebre un 8,5% dels vots i els Pirates, un 8%, entrant així per quarta vegada en una cambra regional alemanya.

Amb aquests resultats, la presidenta regional i primera ministra de Rin, Hanelore Kraft, podrà governar còmodament, fent coalició amb Els Verds i la seva líder, Sylvia Löhrmann. Kraft i Löhrmann van decidir convocar eleccions anticipades després de dos anys formant govern minoritari.

De cara a les generals de 2013, el triomf de l'aliança verd-i-roja a Renània suposa una seriosa advertència per a la cancellera Merkel i la seva coalició cristianodemòcrata-liberal, que des de la seva arribada al poder a la tardor de 2009 no ha estat capaç de repetir aquesta constel·lació de govern en cap dels 11 estats federats on s'han celebrat eleccions.

L'aliança amb els liberals agonitza també a nivell nacional, ja que tots els sondejos indiquen unànimement que, encara que la Unió de Merkel guanyaria els comicis federals, els seus actuals socis no aportarien vots ni escons suficients per a un govern de majoria. Després de la gran coalició amb els socialdemòcrates de la seva primera legislatura i la seva aliança amb els liberals en aquesta segona, Merkel es veuria obligada a buscar un nou soci per a una tercera legislatura a la tardor de 2013, si per llavors l'SPD i Els Verds no aconsegueixen projectar els seus resultats d'ahir a nivell nacional. Fins aquestes dates l'aliança verd-i-roja farà permanent demostració de força en el Bundesrat, la Cambra alta o dels Länder, on compta amb una ostentosa majoria que suposa un filtre decisiu per a tots els projectes de llei de l'Executiu.

Aquest mateix divendres l'SPD i Els Verds van tombar a la Cambra alta sengles projectes de llei del gabinet de Merkel per a una reforma fiscal i canvis en les subvencions a l'energia solar. I amb la vista posada a Europa, els dos partits d'oposició ja han anunciat que les dues cambres parlamentàries no ratificaran el pacte fiscal de la UE per a una disciplina pressupostària més severea si abans no es posa en marxa a Brussel·les un programa per al foment del creixement i l'ocupació als països en crisi de la zona euro.