Els magistrats del Tribunal Constitucional van advertir al PP i al PSOE que aquest òrgan "adoptarà les mesures que estan a la seva mà, per molt dràstiques que siguin", en protesta per la falta d'acord dels dos partits al Congrés per renovar als magistrats amb el mandat finalitzat. Així ho va expressar el ple del Constitucional en un acord redactat en termes inusualment durs i adoptat per unanimitat dels onze magistrats que el formen des de la mort el 2008 de Roberto García-Calvo, la plaça del qual segueix sense cobrir-se per la impossibilitat d'acord a la Cambra Baixa entre els dos grans partits.

El Congrés també ha de renovar altres tres magistrats -Eugeni Gay, Javier Delgado i Elisa Pérez Vera- el mandat de nou anys dels quals va concloure el novembre de 2010, i que "porten ja més de deu anys i mig exercint com a tals perquè el Congrés dels Diputats no compleix el deure de renovar el terç que li correspon", va establir el Constitucional.

En aquest sentit, els portaveus parlamentaris del PP, Alfonso Alonso, i del PSOE, Soraya Rodríguez, es van acusar mútuament de bloquejar la renovació del Constitucional i es van emplaçar a seure a negociar per procedir a substituir com més aviat millor les vacants pendents. Alonso va qualificar l'advertència de "toc d'atenció molt seriós" i va responsabilitzar els socialistes d'aquesta situació, mentre que Rodríguez va explicar que el PP va exercir la seva minoria de bloqueig a l'anterior legislatura i ara, al Govern, manté una actitud "irresponsable".

Finalment, la portaveu d'UPyD al Congrés, Rosa Díez, va apostar per la dimissió de tots els magistrats del Tribunal Constitucional que tenen els seus llocs caducats.