El Partit Popular demanarà al Parlament de les Canàries que investigui allò succeït en els incendis registrats aquest estiu a les illes i estableixi les competències de cada administració en l'extinció del foc, segons va anunciar el ministre d'Indústria, José Manuel Soria. Segons el seu parer, cal investigar, per exemple, per què el Govern de les Canàries va decidir el 8 d'agost rebaixar el nivell d'alerta des del grau 2 a l'1 en l'incendi de La Gomera i per què "va induir" el Consell d'aquesta illa "a sol·licitar aquesta baixada de nivell".

La Delegació del Govern a Canàries va destacar la setmana passada que aquesta decisió no només va implicar que la coordinació dels treballs d'extinció passés de la comunitat autònoma al Consell, sinó també que es retiressin els hidroavions del Ministeri de Medi Ambient, per no considerar-se necessària l'ajuda de mitjans de l'Estat. Soria es va preguntar per què si el Govern canari té les competències per a l'extinció d'incendis no té hidroavions i els mitjans humans i terrestres suficients per sufocar-los. Així mateix, va destacar que el Govern canari reclama habitualment més competències, però quan les té "vol renunciar a elles o de manera ostensible manifesta que renuncia a elles".

En aquest sentit, l'incendi que afecta l'illa de La Gomera des del 4 d'agost "està pràcticament estabilitzat", segons va informar la direcció del Pla de Protecció Civil per Risc d'Incendis Forestals (Infoca). Les tasques d'extinció de l'incendi continuen evolucionant de manera favorable i romanen centrades en el control del foc de terra i subsòl. Els equips de terra concentren els seus esforços a liquidar els punts calents situats als extrems del perímetre de l'incendi, mentre que els mitjans aeris van realitzar descàrregues sobre els que es troben a l'interior del mateix.

Paral·lelament, l'incendi que des de diumenge passat crema la zona sud-oest de la província de Lleó al voltant al terme municipal de Castrocontrigo ha igualat ja la superfície cremada pel foc més extensa registrada en els últims deu anys a la comunitat autònoma, el que es va produir a la zona del port del Tremedal, província d'Àvila, el 2003 i que va afectar unes 8.000 hectàrees.

Segons va assegurar el president de la Junta de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, l'incendi de Castrocontrigo manté el nivell 2 d'alerta d'Infoca, i les flames han cremat 10.000 hectàrees de massa arbrada durant 48 hores, malgrat que en la seva extinció treballen 800 efectius i 20 mitjans aeris.

Pobles buits

Carrers buits i finestres tancades i barrades eren ahir la imatge de les conseqüències del foc a les localitats lleoneses amenaçades per l'incendi de Castrocontrigo. Les flames van continuar fora de control i encara que la Junta de Castella i Lleó va assenyalar que ha desaparegut el risc per a la poblacions properes, la majoria dels veïns de localitats com Torneros de Jamuz, Tabuyo del Monte o Quintanilla de Flórez han optat per abandonar les seves cases.