El Tribunal Constitucional votarà avui sobre la ponència del magistrat Pablo Pérez Tremps sobre la Llei de Matrimoni Homosexual que avala la constitucionalitat del text, i tot sembla indicar que la intenció és donar suport a la seva proposta, que podria aconseguir els vots necessaris per tirar endavant, segons la Ser. A causa de l'abstenció d'un dels seus magistrats, en aquesta ocasió seran onze els membres del Constitucional que sotmetin el recurs a votació.

Així, els magistrats estudiaran avui una nova ponència amb modificacions respecte la ja estudiada en reunions anteriors del ple i hi haurà una deliberació en la qual s'analitzarà no només el sentit de la decisió, sinó també la fonamentació de la sentència.

Els jutges del tribunal de garanties constitucionals porten estudiant el recurs des del mes de juliol passat, si bé ha estat en les darreres setmanes quan s'han anat culminant els debats sobre la llei que va aprovar el Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, que ha permès més de 30.000 casaments entre persones del mateix sexe. El tribunal farà pública només la seva decisió, ja que la sentència tardarà encara a conèixer-se un temps si, com és previsible, no hi ha unanimitat.

El ple, que presideix el magistrat Pascual Sala, estarà format en aquesta ocasió per onze dels seus dotze membres perquè el juliol va estimar la petició d'abstenció del magistrat Francisco José Hernando a causa que va intervenir en l'elaboració d'un informe contrari a aquesta norma quan era president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

L'informe, que va ser aprovat pel ple del Poder Judicial el gener del 2005 per 11 vots a favor i 9 en contra, dubtava de la constitucionalitat de la norma i desaconsellava que sota la fórmula del matrimoni es regulessin les unions entre persones del mateix sexe, al mateix temps que demanava que s'obrís una reflexió més profunda, i, en tot cas, rebutjava l'adopció per part d'aquestes parelles. El text apostava per regular per una altra via aquest tipus d'unions.

En el recurs que va presentar el 30 de setembre de 2005, el PP afirmava que la llei que regula el matrimoni entre persones del mateix sexe desnaturalitza "la institució bàsica del matrimoni", tal com ha estat entès fins ara, que requereix i gaudeix de la "garantia institucional" de la Constitució.

Veus crítiques al PP

Encara que el Partit Popular va recórrer la llei, entre les seves files van sorgir veus crítiques que van donar suport al matrimoni entre persones del mateix sexe. El propi ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, quan era alcalde de Madrid va celebrar casaments entre homosexuals.