Diverses comunitats autònomes van rebre ahir de manera satisfactòria la decisió del Govern de començar el procés de revisió de l'actual sistema de finançament, com han reclamat la majoria d'Executius regionals, mentre que Catalunya va mostrar la seva cautela i vol negociar-lo de manera bilateral. Tres anys després de l'aprovació de l'actual sistema, la majoria d'autonomies han reclamat un nou model de finançament a l'estar insatisfetes per l'aplicació de l'actual, encara que els seus objectius no coincideixen i no totes ho han fet amb la mateixa intensitat.

En la Conferència de Presidents de l'octubre passat, el cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, i els líders territorials van acordar analitzar aquesta possible revisió del sistema en el si del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), el màxim òrgan de relació econòmica entre el Govern i les autonomies.

L'Executiu ja ha encarregat els estudis preliminars per a la reforma del finançament autonòmic amb l'objectiu que el 2013 estigui, com a mínim, plantejada la possible modificació del model en vigor.

Recta final

Creu el Govern que cal treballar ja en profunditat aquest any perquè pugui aprovar-se en la recta final de l'actual legislatura i aquesta reforma ja ha estat oferta per Rajoy als presidents autonòmics i, de manera especial, al català, Artur Mas. Precisament, el Govern català va mostrar la seva cautela davant aquest procés i, segons van subratllar fonts de la Conselleria d'Economia, la seva intenció és "estudiar" aquesta revisió en els organismes bilaterals entre les dues administracions. L'Executiu català va remarcar que estarà molt atent a com evoluciona aquest assumpte i va recordar que aquesta reforma del finançament tocava ja legalment.

L'inici dels treballs sí va ser rebut com una "bona notícia" per part del Govern de Múrcia, el president de la qual, Ramón Luis Valcárcel, ja va demanar a Rajoy a una reunió al palau De la Moncloa un canvi en el finançament. També va qualificar de positiva la intenció del Govern central el vicepresident de la Generalitat valenciana, José Císcar, qui entén que l'actual sistema "perjudica força" a la seva comunitat.

Císcar va destacar que en la passada Conferència de Presidents el president valencià, Alberto Fabra, va incidir en la necessitat que, en la declaració conjunta, es fes esment a la conveniència de revisar aquesta llei.