El primer ministre britànic, David Cameron, va manifestar que la seva proposta de consultar als seus ciutadans si volen romandre a la Unió Europea (UE) no suposa donar l'esquena a Europa, sinó establir les bases per aconseguir que Europa pugui ser "més flexible i més competitiva" al món. En la seva primera intervenció després del seu anunci que buscarà renegociar la relació del Regne Unit amb la UE, Cameron va instar Europa a adonar-se que el "canvi està succeint" al món sense que el vell continent reaccioni adequadament.

Per aquesta raó, va considerar que ha arribat el moment de "negociar un nou acord sobre Europa, que funcioni per al Regne Unit", i va argumentar que cal aconseguir "un nou consens per a Europa, que està perdent la batalla de la competitivitat i la innovació".

El líder conservador britànic va explicar que el seu país no se sent còmode en una Unió Europea en la qual la meitat dels països que la integren comparteixen una moneda, el que "et porta inexorablement cap a una unió bancària i una unió fiscal". "Això té unes implicacions enormes per a països com el Regne Unit i altres que no estan a l'euro i que probablement no s'hi uniran mai, i implica moltes dificultats", va afegir. Cameron va destacar que Europa ha de donar resposta a la "insistent pregunta de com competim i com tenim èxit en la cursa econòmica global en la qual estem".

Per part seva, el ministre principal escocès, Alex Salmond, va demanar al Govern del Regne Unit que mantingui contactes amb els líders europeus per clarificar quina seria la situació d'Escòcia respecte la Unió Europea si s'independitzés. Salmond va lamentar al parlament escocès que l'Executiu de David Cameron "no mostra entusiasme" per negociar amb Europa el paper que jugaria a la Unió una eventual Escòcia independent.