La Comissió d'Economia va aprovar ahir amb els vots del PP la Llei per reforçar la protecció dels deutors hipotecaris, reestructuració de deute i lloguer social, que inclou mesures contra els desnonaments, entre dures crítiques de l'oposició, que va acusar als populars de donar l'esquena al carrer. El text legal, que ara s'envia al Senat per continuar la seva tramitació parlamentària, correspon amb l'últim esborrany elaborat pel PP i inclou una esmena d'UPN relativa al fons social per a lloguer. La nova esmena estipula que en un termini de 6 mesos s'avaluarà ampliar el col·lectiu de persones en situació de vulnerabilitat que poden beneficiar-se del fons social d'habitatge de la banca, que compta amb gairebé 6.000 habitatges.

Tots els grups de l'oposició van criticar amb duresa el text elaborat pel PP al considerar que no resolia el problema dels desallotjaments i que no s'havien inclòs les seves esmenes. Durante el debat de la Comissió, la portaveu d'habitatge del PSOE, Leire Iglesias, va assenyalar que la nova llei suposava un "tancament en fals" del problema dels desnonaments i "liquidava" l'esperança que havien posat els ciutadans en la iniciativa legislativa popular (ILP) sobre dació en pagament. Iglesias va afirmar que la legislació hipotecària era "tremendament desequilibrada", va alertart que aquesta llei representava "el fracàs de la política" i va alertar que aviat seria superada per la realitat social.

La diputada de CiU Lourdes Ciuró va criticar que la nova llei només recollia les esmenes del PP, excepte en qüestions "puntuals i anecdòtiques", i no mostrava la pluralitat de la Cambra.

Ciuró va apostar per una llei més ambiciosa que d'una solució a totes les persones que havien patit un desallotjament del seu habitatge i els qui passaven "penúries per seguir pagant" i va insistir que no s'abordava les situacions de sobre-endeutament familiar, una de les seves principals reivindicacions. Des d'Esquerra Plural Joan Coscubiela va dir que el grup popular "torna a donar l'esquena a la realitat", a una ILP recolzada per 1,5 milions de ciutadans i va augurar que la futura llei "molt aviat quedarà desbordada pels tribunals" perquè continuava negant-se a incorporar una solució a la segona oportunitat.

Més reaccions

En el mateix sentit Carlos Martínez Gorriarán, de UPyD, va tornar a demanar la llei de segona oportunitat, una de les principals demandes d'aquest partit, i va carregar contra l'"obcecació irracional" del PP i del Govern en no arribar a acords en qüestions en les quals tots els grups de l'oposició coincideixen. El diputat del PNB Pedro Azpiazu va lamentar que fos impossible aconseguir un acord entre tots els grups per abordar el problema dels desnonaments i va coincidir que la nova norma serà superada en poc temps per la justícia i la situació social.

Per al grup mixt, la diputada Olaia Fernández (BNG) va acusar al PP de fer "cinisme pur" i simular "una posa inicial" amb la ILP per després "ignorar-la" i va opinar que el nou text no suposava cap avanç respecte a la situació que existia al començament de la tramitació de les lleis sobre desnonaments a finals de 2012.