Pablo Crespo va ser entre 1996 i 1999 secretari d'Organització del PPdeG i mà dreta del totpoderós José Cuiña en l'etapa de Fraga. Després de la caiguda en desgràcia del seu cap, el va fitxar Francisco Correa com a lloctinent del seu grup empresarial. Tots dos són els caps imputats en la trama Gürtel. Adverteix que hi ha dirigents del PP "molt nerviosos" després de l'empresonament de Bárcenas.

Després de tres anys a la presó i un any al carrer guardant silenci, per què parla ara?

Ha arribat el moment d'explicar moltes coses. Tinc la convicció que el cas Gürtel és una operació dirigida contra el PP i el seu entorn i contra determinades persones del PP, sobretot per la relació de Francisco Correa amb l'entorn de l'expresident Aznar. Inicialment és la presa que ambicionaven els Rubalcaba Boys acompanyats de l'Orquestra Garzón i a partir d'aquí es va desencadenar tot. Ara hi ha un altre partit al Govern i som un conflicte per al PP.

I el PP decideix deixar anar llast i Luis Bárcenas entra a la presó...?

Nosaltres som víctimes d'una batalla entre partits i la causa de Bárcenas és una batalla dins del PP.

Rajoy assegura que no se sent amenaçat per Bárcenas.

Què respondria? Va complir el guió. Qui va portar les finances del partit tants anys com Bárcenas coneix fins les habitacions més fosques de l'organització.

Hi haurà, llavors, dirigents del PP molt nerviosos pel que pugui explicar l'extresorer?

Em consta que hi ha dirigents molt nerviosos perquè s'han posat molt fantàstics parlant de la corrupció, però que tiri la primera pedra el que estigui lliure de pecat.

Bárcenas desxcobrirà el pastís?

Bárcenas, que no crec que s'escapolís i que està a la presó per un assumpte privat, ha d'explicar la veritat i explicar-se. Ell i tots.

Va cobrar Bárcenas comissions de Gürtel? Era Luis el Cabrón o el L.B. que apareix en la comptabilitat B?

Jo mai li he donat un cèntim. Aquest pagament s'atribueix a Correa, però no em consta. Tinc la millor imatge del senyor Bárcenas, que al PP era una persona extremadament respectada per la netedat amb què portava els comptes del partit.

S'atreveix a posar nom als dirigents del PP temorosos que l'extresorer parli?

Quan ho hagi de fer serà en seu judicial, i en sortir, als mitjans de comunicació. He de seguir la línia que em marca la meva defensa i, arribat el moment, caldrà parlar de tot i de tots els que creuen que per no sortir als papers en un moment donat estan eximits de culpa de possibles delictes.

Hi ha entre aquests noms que han comès suposades irregularitats dirigents del PPdeG?

Del PP i del PPdeG.

Aportarà proves?

En alguns casos, sí. Per descomptat.

Llavors no li van confiscar tota la documentació?

Hi ha documentació que no està en el meu poder i en altres casos hi ha documentació que és pública i el que cal fer és assenyalar el camí.

Per què no ho explica ja?

Parlaré quan s'escaigui. El temps el marcaré jo en funció del meu dret de defensa. Però amb ànim que se sàpiga tota la veritat.

I de què estem parlant: finançament irregular del partit, ?su?borns, adjudicacions d'obres públiques a canvi de donacions, sobresous...?

La rellevància penal l'haurà de decidir el jutge. Potser el fet està prescrit. Hi ha coses que poden no ser un delicte i provocar la caiguda d'un dirigent perquè es tracta de comportaments mancats d'ètica d'alguns a qui se'ls va omplir la boca dient que això del Gürtel i el cas Bárcenas era terrible i ells fan el mateix o pitjor. Donen una bona imatge pública però mantenen vicis privats.

Quins vicis?

Sobresous, finançament del partit, de les campanyes electorals... Hi ha gent que té molt per callar. En qualsevol moment pot aparèixer el seu nom en un document i ser esmentats en els tribunals.

Qui tremolaria al PP i el PPdeG si vostè expliqués tot el que sap?

Ja han passat molts anys de la meva època del PPdeG i molts dels protagonistes per desgràcia ja no són vius, i a més, d'algun d'ells jo mai diria res que pogués fer-li mal. Sempre he estat molt discret però he passat per una experiència molt dura, 1.090 dies a la presó, perquè allà es compten els dies. Cal fer una reflexió sobre el finançament dels partits. Aquí està la clau de tots els mals. Gürtel i el cas Bárcenas són una cortina de fum.

Hi ha algun finançament il·legal dels partits a Espanya?

Com a mínim existeix finançament irregular i no ha canviat en els últims anys. Ho conec bé per haver format part de l'estructura i aquesta segueix sent la mateixa.

En què consistia?

No serem tan càndids com per pensar que els empresaris fan donatius als partits només perquè els ve de gust. És a canvi d'alguna cosa. A més estan les condonacions de crèdits.

S'arreglaven adjudicacions de contractes públics?

Jo mai vaig sentir "jo et dono això i tu a canvi m'adjudiques ...". Això sona malament.

Aquest suposat finançament irregular es fa amb coneixement dels màxims dirigents de cada partit: Rajoy i Rubalcaba?

No en tinc cap dubte. Cap polític, cap empresari ho reconeixerà. És el dia a dia. Els partits necessiten diners i es busquen la vida. Bárcenas ho ha fet tot sense que ningú ho sabés al PP? Ens volen fer passar per ximples.

Quan va ser detingut fa quatre anys, es van saber les seves propietats, un xalet a A Caeira, un pis a Sanxenxo, un altre a Madrid, un vaixell... Guanyava tants diners?

I tot degudament justificat. A l'empresa privada es pot guanyar força diners si les coses es fan bé. Les empreses del senyor Correa tenien una facturació de 8 milions d'euros.

Els seus béns estan embargats. De què viu ara?

Del salari de la meva dona, que és funcionària.

Vostè va explicar que un advocat de l'entorn de Rubalcaba els va visitar a vostè i a Correa a la presó per demanar-los proves contra dirigents del PP a canvi de treure'ls de la presó. Qui eren aquests dirigents?

Només va demanar un cap i va ser el de Bárcenas. I ho diré en seu judicial. Igual que el nom de l'advocat. Aquest senyor ja sabia, quan ens va visitar, que no tenien res a fer amb el seu primer objectiu, Aznar i Agag, i ja buscaven un altre objectiu. La detenció de Bárcenas estava programada des de fa temps. El curiós és que els promotors polítics van ser uns i els ?exe?cutors són uns altres. Encara que les fiscals segueixen sent les mateixes, les pupil·les de Fernández Bermejo.

Va advertir Bárcenas?

No tinc relació amb ell. En l'últim mes he vist un sobreescalfament mediàtic extraordinari contra Bárcenas i no és casual. Es preparava l'ambient per al seu ingrés a la presó. A mi em van dir que anava a la presó fa quinze dies.

48 milions d'euros per l'extresorer del PP no li semblen molts, molts diners?

Diu que ho ha guanyat ?legalment i està disposat a ?demostrar-ho. És una xifra tremenda, però en la Llista Falciani hi ha 6.000 milions d'euros d'espanyols i només dos mil d'una família espanyola. Hi ha algú a la presó?

Vostè també tenia diners a Suïssa: 1,2 milions d'euros i compartia gestor amb Bárcenas, Arturo Fasana?

Jo havia de ser el client pobre de Fasana, un dels gestors de ?patrimoni més important de ?Ginebra i amb més clients espanyols.

Per què guardava diners a Suïssa?

Per una qüestió de seguretat i per principis conservadors. Em van presentar Fasana, em va ? ?semblar solvent i preparat.