Tots els representants de l'oposició al Congrés, excepte UPyD, van abandonar la ponència de la llei de transparència, després de negar-se el PP a ajornar la reunió fins que el president del Govern, Mariano Rajoy, comparegui per parlar del cas Bárcenas. Els primers a abandonar la sala van ser els ponents del PSOE, l'Esquerra Plural (IU, ICV-EUiA, CHA) i el grup mixt, i minuts després ho van fer els diputats de CiU i el PNB, que van destacar que no els semblava bé barrejar la tramitació d'aquesta llei amb el cas Bárcenas, però que creien que no es donaven les condicions per treballar en la ponència des del consens.

A l'inici de l'encontre -que es va celebrar a porta tancada-, el ponent socialista Enrique Serrano va sol·licitar al president de la Comissió Constitucional del Congrés, Arturo García Tizón (PP), un ajornament fins que Rajoy comparegui, però aquest es va negar amb l'argument que no veia raons per a això.

Serrano va explicar que el seu grup no "podia ignorar el que està passant fora d'aquestes parets" i que no podia negociar sobre transparència amb un Govern que es nega a ser transparent en un assumpte de corrupció. "La llei de transparència pretén que el que diem les organitzacions polítiques i els representants públics i el que fem s'identifiqui l'una amb l'altra i avui no ens sentim en condicions de fer una cosa que fora del Congrés no es produeix", va afirmar després d'abandonar la reunió.

"Corrupció fins a les celles"

Més dur va er el ponent de l'Esquerra Plural Joan Josep Nuet: "el PP està de corrupció fins a les celles i el que ens ofereix és un diàleg entre amics perquè mirem cap a una altra banda". Nuet va dir que el seu grup no vol mirar cap a un altre costat, sinó cap a la societat espanyola, "que si avui estigués aquí sentiria vergonya d'aquesta ponència, que s'ha reunit com si no passés res, mentre el president del Govern es nega en tot moment a comparèixer i a donar explicacions públiques".

El ponent del grup mixt, Rafael Larreina, d'Amaiur, va defensar que cal "ser transparents en tots els contextos i situacions" i que "cal donar claredat sobretot al que es mou al voltant de tota la trama de corrupció que s'entreveu darrere dels papers del senyor Bárcenas".

La rèplica del PP va venir del ponent Esteban González Pons, que va acusar el PSOE, IU i Amaiur d'haver "segrestat" la llei de transparència per fer "soroll polític". González Pons va mostrar el seu lament perquè el PSOE i IU "hagin seguit l'estratègia" d'Amaiur en un "sainet polític" i una "escena de parlamentarisme vell".