El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz va demanar a l'Agència Tributària que l'informi sobre si el PP i els seus dirigents van poder cometre un delicte fiscal des de l'any 2007 relacionat amb la suposada comptabilitat B del partit, inclosos els sobresous que recullen els "papers de Bárcenas". Ruz també vol que Hisenda determini si hi va haver vinculació "entre les quantitats dineràries suposadament percebudes pel PP" a través de Luis Bárcenas i el també extresorer Álvaro Lapuerta i contractes concedits per les administracions públiques governades pels populars, per si constituís un delicte de suborn.

Paral·lelament, Ruz va preguntar a la Fiscalia Anticorrupció si ha de citar el president del Govern, Mariano Rajoy, com a testimoni en aquesta causa, tal com han demanat dues acusacions. Tot en un dia en el qual el Govern va deixar en mans de la Diputació Permanent del Congrés, que es reuneix dimecres que ve, la decisió de si Rajoy compareix davant aquesta Cambra per donar explicacions sobre el cas Bárcenas. Sigui com sigui, el dia 24 se sabrà definitivament si el cap de l'Executiu acudeix a la Cambra baixa i evita la moció de censura amb la qual ha amenaçat el PSOE si no ho fa.

Les peticions perquè Rajoy comparegui van continuar ahir, i fins i tot l'expresident del Govern Felipe González va dir que el cap de l'Executiu hauria de donar una explicació "clara i definitiva" al Congrés i dimitir si el Parlament ho considera oportú. El cap de l'Executiu va destacar que és a les eleccions democràtiques on els pobles legitimen els seus representants.

El lehendakari, Iñigo Urkullu, va assegurar que ha parlat amb el propi Rajoy per telèfon i li ha demanat que acudeixi al Congrés per donar les explicacions que "tota la societat espera".

En aquest sentit, el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, va titllar de "cert frau" la moció de censura que el PSOE impulsa contra Rajoy arrel del cas Bárcenas, una "falsa" moció que considera que ha d'evitar-se amb la compareixença al Congrés, per "obligació democràtica", del president del Govern.

Per altra banda, el Partit Popular va ingressar en donacions anònimes almenys 1,3 milions d'euros entre 2003 i 2008, segons es desprèn de les anàlisis realitzades per la policia dels comptes d'aquesta força política amb motiu de la investigació dels papals de l'extresorer del PP. Les dades procedeixen de l'anàlisi que els agents de la UDEF de la Policia Nacional han fet dels tres comptes del PP que recullen de manera exclusiva els ingressos per aportacions dins del finançament privat del partit.

En un altre ordre de coses, l'Audiència Nacional celebrarà una vista a porta tancada el proper 25 de juliol per revisar el recurs que Bárcenas va presentar contra l'ordre de presó preventiva que va dictar contra ell el jutge del Cas Gurtel. La Secció Quarta de la sala penal, presidida per la magistrada Ángela Murillo, celebrarà la vista, que no serà pública, dijous que ve.

Finalment, l'oficina d'Interpol Uruguai ha comunicat a la Policia Nacional que un jutjat penal del país ha iniciat una investigació contra l'extresorer del Partit Popular.