La secretària d'Estat d'Educació, Montserrat Gomendio, va anunciar que el seu ministeri suprimeix les ajudes per als llibres de text en la partida pressupostària de l'any vinent. "Les beques per a llibres de text passen de 20 milions d'euros el 2013 a 1,4 milions el 2014. Aquestes ajudes es concediran únicament a Ceuta-Melilla amb càrrec al pressupost d'aquesta secretaria d'Estat, de manera que cada autonomia abonarà les ajudes que corresponguin al seu territori", va explicar Gomendio.

La secretària d'Estat d'Educació va justificar aquest nou ajust com un canvi de model que permeti rebaixar el cost dels llibres de text amb la informatització. Gomendio va assegurar que el ministeri deixarà de cofinançar aquesta ajuda perquè les comunitats l'assumeixin i de cara a la implantació de la motxilla digital.

Aquesta nova retallada educativa consuma la disminució en les ajudes a l'anterior curs. En plena crisi i amb l'atur colpejant moltes llars, gairebé 600.000 alumnes van perdre les ajudes per a llibres de text o material didàctic a causa dels ajustos del Ministeri d'Educació. Els beneficiaris d'aquestes beques van passar de gairebé un milió (975.000) a menys de quatre-cents mil (396.000).

La disminució del nombre de beneficiaris va unida a la retallada en una partida que ha baixat un 80% en els dos darrers anys, passant de 100 a només 20 milions d'euros. Ara aquesta partida quedarà reduïda a 1,4 milions per a tot l'any vinent. Els diners seran destinats a finançar aquestes beques a Ceuta-Melilla, dependents de l'Executiu central. La resta de comunitats haurà de decidir si finança aquestes ajudes.

En un altre ordre de coses, la majoria de centres educatius de les Balears va començar de facto el curs escolar amb la tornada a les aules dels professors que han estat tres setmanes en vaga, però el conflicte sobre la implantació del trilingüisme segueix viu perquè els docents obstaculitzaran la seva aplicació.

Els sindicats i l'Assemblea de Docents, que han suspès temporalment la vaga sense desconvocar-la, van anunciar que faran "tot el possible" per impedir l'aplicació del decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL), que el Govern defensa com a eina fonamental per millorar la qualitat de l'ensenyament a les illes.

Suport als docents

Ahir al matí els alumnes van rebre amb normalitat les classes, i l'única nota discordant amb una jornada ordinària de principi de curs va ser el suport mostrat als docents a molts col·legis i instituts.

Els comitès de vaga van anunciar que promouran que els consells escolars de cadascun dels centres d'ensenyament, màxims òrgans de decisió pel que fa als projectes educatius, aprovin la tornada al repartiment de l'ensenyament en les diferents llengües que estava vigent abans de l'aplicació del TIL.

En tot cas, la reunió que a la tarda van mantenir els Comitès de Vaga de l'Assemblea de Docents i dels sindicats STEI i CCOO i la Conselleria d'Educació, la vuitena fins ara, va finalitzar sense acord entre les parts per arribar a un consens que acabi amb el conflicte. Des del sindicat STEI van expressar la seva desil·lusió, ja que esperaven "amb expectació" la reunió d'ahir "després del gran gest que han fet els vaguistes tornant a les escoles".