El PP manté que en el seu grup parlamentari no hi ha fissures davant la reforma de la llei de l'avortament, però el PSOE està convençut que molts dels seus diputats estan "avergonyits" i per això el va reptar a què es pugui votar en secret la seva retirada urgent i immediata en un ple extraordinari al gener. Els dos partits, el PP i el PSOE, van creuar ahir declaracions sobre la reforma de la llei de l'avortament, que va ser criticada pels socialistes, però també pel grup parlamentari d'IU-ICV- EUiA- CHA per considerar-la, en paraules de Gaspar Llamazares, "cavernària, obscurantista i inquisitorial". Una opinió que va fer al PSOE i IU demanar una reunió immediata de la Diputació Permanent perquè acordés la compareixença al Congrés dels ministres de Justícia i Sanitat, Alberto Ruiz Gallardón i Ana Mato, respectivament, perquè expliquessin aquest avantprojecte que, segons la seva opinió, és més propi de l'època anterior a la democràcia.

A més, el PSOE va demanar també que comparegui al Congrés abans de febrer la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, sota la presidència del Consell de Ministres de la qual es va aprovar aquest "vergonyós" avantprojecte, segons va dir la portaveu parlamentària socialista, Soraya Rodríguez. No són de la mateixa opinió en les files del PP, segons el secretari general del grup popular al Congrés, José Antonio Bermúdez de Castro. "No hi haurà fissures" a l'hora de donar suport a la reforma de la llei de l'avortament, perquè el partit té una "posició clara" que va plasmar en el seu programa electoral, segons va assegurar Bermúdez de Castro en declaracions als periodistes al Congrés.

Així, va descartar que hi hagi parlamentaris populars que no donin suport a aquesta reforma. Fins i tot va assegurar que els diputats del PP "sempre voten lliurement" tot i que, va afegir, "en coherència amb el que defensa" el programa del partit. La posició dels populars sobre l'avortament "és clara" i així s'ha plasmat en congressos i en els òrgans de decisió que van aprovar el programa, va insistir el secretari general del grup, que també va assegurar que no hi havia por que hi hagi diputats que trenquin la disciplina de vot. No obstant això, al PSOE no ho tenen tan clar i per això, tal com va precisar Soraya Rodríguez, el seu grup parlamentari va registrar al Congrés una proposició no de llei perquè se celebrés en aquest mateix mes un ple extraordinari, en el qual s'abordi la retirada de l'avantprojecte i en què el vot dels diputats sigui secret.

D'acord amb això, va convidar presidents autonòmics com José Antonio Monago, que s'ha manifestat en contra de la reforma, a ?reu?nir-se amb els diputats de les seves circumscripcions per emplaçar-los a oposar-se a la iniciativa. Els socialistes creuen que "molta gent" al PP no comparteix l'avantprojecte i que no veu bé que la dreta espanyola hagi de rebre la "vergonyosa felicitació d'un feixista com Le Pen". "Aquesta llei només ha rebut els aplaudiments de Rouco Varela, del feixista Le Pen i d'un supernumerari com Cotino. I al PP hi ha molta gent que s'avergonyeix", va insistir Rodríguez.

Bermúdez de Castro va insistir que l'avortament "no és un dret", que "cap organisme internacional" el defineix com a tal , i que era "un drama", una decisió "traumàtica" que havia de ser sempre "una excepció". Per això, va incidir que la reforma tornava al "consens" de la normativa de 1985, que va funcionar durant vint anys fins que el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero el "va trencar".