L'Audiència Nacional ha condemnat a un any de presó Ander Albisu per un delicte d'enaltiment del terrorisme per penjar a YouTube vídeos "en homenatge exclusiu als terroristes d'ETA" en els quals apareixien armes, encaputxats a la muntanya o efectuant trets en un escenari.

En la seva sentència, la secció primera de la sala penal considera provat que Albisu, sota el perfil de "herrill", va penjar en el portal de YouTube, entre desembre de 2006 i febrer de 2010, diversos vídeos, "molts d'ells de contingut enaltidor de la banda terrorista ETA" que van ser confeccionats pel mateix sobre suports ja existents, "realitzant la seva difusió en suport a l'activitat terrorista".

De fet, fins el juny de 2011 s'ha comprovat que més d'1,2 milions de persones van accedir a aquests vídeos, que, segons la Sala, "suposen enaltiment i admiració al terrorista i la seva activitat".

El 20 de setembre de 2008, Albisu, que actualment té 24 anys, va penjar el vídeo titulat "Amunt els soldats bascos" "en homenatge exclusiu als terroristes d'ETA, en el qual apareixen anagrames de les organitzacions terroristes d'ETA i KAS, així com l'exhibició d'armes i subjectes encaputxats a la muntanya", efectuant trets en un escenari i divers armament.

En un altre ordre de coses, el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va garantir que seran "molt actius" i actuaran amb el "màxim rigor i prudència" a l'hora de combatre l'apologia de crims i del genocidi a les xarxes socials. Després de participar a Barcelona a l'acte de lliurament de despatx als 204 jutges de la 64 promoció, Torres-Dulce va dir que els fiscals seran "molt actius" a perseguir aquest tipus de delictes a la xarxa perquè afecten "tot allò que pot distorsionar la convivència".

En aquest sentit, CiU va preguntar al Govern quantes diligències judicials s'han obert en l'última dècada per suposats delictes comesos a Internet i les xarxes socials amb l'actual legislació de delictes informàtics i, si tenint en compte aquestes dades, cal una modificació "repressiva" de la llei.

Nova detenció

Finalment, un jove de 20 anysva ser detingut a Lleó per la Guàrdia Civil com a presumpte autor d'un delicte de provocació a l'homicidi i atemptat contra l'autoritat a través del seu compte de Twitter. Els investigadors van visualitzar diversos comentaris en els quals mostra la seva conformitat amb l'assassinat de la presidenta de la Diputació de Lleó, Isabel Carrasco.