El president de la Diputació de Lleó, Marcos Martínez Barazón, empresonat per suposada corrupció, podrà mantenir-se fins a finals d'any com a màxim responsable de la institució provincial, que segueix sent investigada en el marc de l'operació Púnica. Els agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil continuen analitzant detalladament la gran quantitat de documentació que es van endur de la seu de la institució provincial lleonesa el passat 27 d'octubre, data en la qual van detenir Martínez Barazón, per detectar possibles irregularitats.

Els agents es van emportar documentació de les àrees de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Desenvolupament Rural i Medi Ambient, que dirigeixen els diputats provincials Miguel Ángel González Robla, Miguel Àngel del Egido i Francisco Javier García Álvarez, respectivament.

Malgrat que el PP ha intentat agilitzar els tràmits per desallotjar Martínez Barazón de la Presidència de la Diputació, aquest podrà mantenir-se en el càrrec fins a finals d'any, ja que l'expedient disciplinari que se li ha obert per a expulsar-lo del partit preveu un termini per a que presenti al·legacions que, en funció de determinades circumstàncies, pot allargar-se fins a 25 dies. Segons van confirmar fonts del partit, el procés es durà endavant amb totes les garanties legals.

El jutge Eloy Velasco va decretar presó eludible sota fiança de 60.000 euros per a l'exalcalde de Serranillos del Valle (Madrid) Antonio Sánchez Fernández (UDMA), sorprès dilluns quan intentava treure documents de l'Ajuntament, com a responsable d'irregularitats en adjudicacions públiques per beneficiar el suposat cervell de la trama Púnica David Marjaliza.

En l'acte de presó, Velasco posa com a exemple d'aquestes irregularitats un contracte d'eficiència energètica per al qual es va alterar la valoració de les ofertes d'un concurs públic a favor de l'empresa Cofely, sobre la qual pivota gran part d'aquesta trama, "amb la seva connivència i la del tècnic municipal".

Paral·lelament, l'alcalde de la localitat madrilenya de Casarrubuelos, David Rodríguez Sanz (PP), va anunciar la seva renúncia al càrrec per la seva presumpta implicació en la trama de corrupció autonòmica i municipal destapada en l'Operació Púnica.

Segons els actes dictats pel jutge Velasco, el regidor del PP, que està en llibertat amb l'obligació de comparèixer mensualment, s'hauria posat en mans de diversos empresaris per a la redacció dels plecs d'un contracte d'eficiència energètica que va ser adjudicat a l'empresa Cofely.

Rodríguez Sanz ho va comunicar ahir als veïns de la localitat, als quals va explicar que estar al capdavant de l'Ajuntament "exigeix una entrega del 100%" que en aquests moments no pot oferir.