Un nen de tres anys amb una llauna de cervesa a la mà i donant-se cops de cap contra la paret, un nadó de menys d'un mes prop de la mort i encara amb la polsera identificativa de l'hospital al canell, i un altre d'any i mig enmig d'un habitatge "decorat" amb tot tipus de restes de menjar i escombraries de diverses classes. Això és part de l'escena que la policia es va trobar en un pis d'Oviedo a la matinada de divendres passat 20 quan va anar alertada pels veïns.

La història ja forma part de la crònica negra de la història d'una ciutat que es pregunta perquè els tres menors estaven sols al domicili. De fons, la situació de la mare dels petits, MJFG, de 42 anys, a la qual la investigació vincula al món de les drogues i la prostitució.

Encara que el seu perfil i el del seu entorn, segons les dades que s'han anat coneixent aquests dies, s'allunya bastant del que sol donar-se en aquests casos. Amb estudis universitaris -Magisteri i Filologia anglesa- són molts els que es pregunten com MJFG va poder deixar abandonats als seus petits. Després de ser detinguda -fa dies que ja dorm a la presó de Villabona- i només davant la jutge que investiga el cas, ha relatat que mai va pensar abandonar als seus fills, que va sortir un moment i que quan va tornar al domicili es va espantar en veure la policia. Llavors va optar per desaparèixer. Després, i davant l'enrenou mediàtic a nivell nacional que va provocar la notícia, es va atabalar i va viure els sis dies que va trigar a ser detinguda movent-se per ambients marginals de la ciutat asturiana.

Precisament en un punt de trobada del submón d'Oviedo -el parc del Campillín- va ser arrestada després de ser localitzada a través del senyal del seu mòbil.

Era la fi d'una història que va sorprendre fins i tot l'àvia materna dels nens. D'aquesta, una vídua que resideix a La Corredoria amb un altre dels fills -té 7 anys- de MJFG, diuen que posseeix diversos immobles a la ciutat i que té una posició relativament acomodada.

A la policia li va explicar que no sabia res dels tres petits, i molts menys d'un quart que viu amb el seu pare a l'estranger. I creia que la seva filla residia fora d'Espanya, lluny del bressol d'argent en la qual se suposa que es va criar.