La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, va assegurar ahir que la comunitat "no pujarà al carro de les retallades, de deixar en el camí als joves sense beca, de apujar-li la universitat als fills dels treballadors i d'una reforma laboral que ha portat més atur i més desigualtat". Díaz, que va participar en un acte públic del PSOE a Vélez-Màlaga, va replicar d'aquesta manera al president del Govern, Mariano Rajoy, que dissabte passat va demanar a Còrdova als andalusos que s'apuntin al "carro" de les polítiques del Partit Popular. "A aquest carro no hi pujarem", va subratllar la secretària general del PSOE-A, qui va criticar també que "els pensionistes de la resta d'Espanya hagin d'avançar el copagament farmacèutic" i que "els tribunals de Madrid donin la raó als ciutadans i hagin d'evitar que es privatitzin els hospitals".

A més, la presidenta andalusa va recordar les paraules de Rajoy quan deia que Andalusia és "un fre per a les seves polítiques", i li va replicar manifestant que, el que ha estat un fre, és Rajoy, de qui va dir que perdrà a les eleccions del proper 22 de març. Sobre això, va insistir que fa un any i mig que és la presidenta dels andalusos i ho seguirà sent, "li pesi a Rajoy el que li pesi".

Díaz va reclamar la necessitat de tenir un govern estable, que no estigui "en embolics de partit", que no depengui de ningú i que sigui lliure, a més d'indicar que això és el que requereixen els empresaris, les pimes i els autònoms perquè hi hagi ocupació.

D'altra banda, la presidenta va ressaltar que vol una Andalusia i una Espanya de la igualtat d'oportunitats, en la qual creixi tothom, i va detallar que ella no vol "més avis mantenint els seus fills i els seus néts", perquè els grans han de descansar i els joves, treballar.

Pel que fa a l'aportació que ha rebut Andalusia de 21.000 milions d'euros a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), i que dissabte va ser destacada pel PP, Díaz va indicar que ha suposat que la comunitat hagi hagut de pagar 980 milions en interessos. "Com pot fer negoci un president prestant diners a ciutadans que són la seva responsabilitat?", es va preguntar abans d'assenyalar que el que ha fet Rajoy amb el FLA demostra que és "un mal president, que no dóna alè i fa que totes les comunitats pugin al carro de la recuperació".

Retrets a Moreno

Per la seva banda, el secretari d'Organització del PSOE-A, Juan Cornejo, va afirmar també ahir a través d'un comunicat que el president del PP-A, Juanma Moreno, "és còmplice i executor directe de les retallades en la sanitat pública que ha patit la ciutadania en aquest país en tota la democràcia". Cornejo va dir del líder del PP-A que com a secretari d'Estat va ser "mà dreta de la defenestrada ministra Mato" i és "l'escollit per intentar destrossar aquesta terra per Mariano Rajoy, que ha retallat 7.000 milions d'euros en salut pública des que governa".

El socialista va criticar, a més, que Moreno intenti enganyar els andalusos, però va assegurar que "aquest poble és savi i no es deixarà entabanar per un mal polític que només diu mentides i que té com a principal èxit en el seu currículum haver treballat braç a braç amb Ana Mato, la pitjor ministra de Sanitat que recorda aquest país".