La Sala Penal de l'Audiència Nacional va rebutjar els recursos de 24 imputats, entre ells l'extresorer del PP Luis Bárcenas i el cap de la trama Francisco Correa, contra el seu processament en el cas Gürtel, fet que dóna via lliure al jutge Pablo Ruz per obrir judici contra ells. La secció quarta de la sala penal va resoldre els recursos d'aquests 24 imputats contra els que Ruz va dirigir el procediment, però encara falten per resoldre els d'altres 4 abans que el jutge pugui obrir judici contra un total de 42 processats (alguns d'ells no han recorregut a la sala).

En catorze actuacions, els magistrats rebutgen tots els arguments esgrimits pels imputats en l'anomenada "primera època" de la trama (del 1999 al 2005), inclosos els de Bárcenas, per a qui la Fiscalia demana 42 anys i mig de presó, i Correa , que s'enfronta a una petició fiscal de 110 anys.

En aquesta primera peça del cas, que no és la principal i que es refereix a fets de la "primera època" de la trama, el fiscal també reclama presó per a dos extresorers del PP: 8 anys per a Àngel Sanchis (el recurs està encara pendent de resoldre), i 3 per a Álvaro Lapuerta, de qui la sala va confirmar el processament.

La secció quarta rebutja totes les al·legacions de Bárcenas i la seva dona, Rosalía Iglesias, en entendre que hi ha suficients indicis per sustentar el seu processament per part de Ruz. En el cas de Bárcenas, indica que l'aparició de les seves inicials i també del seu nom complet com a perceptor de diners en nombrosos documents de la trama Gürtel és suficient per imputar-lo per diversos delictes de corrupció.

També considera que és correcte atribuir a Bárcenas que es pogués haver apropiat de fons del PP i que simulés la venda d'obres d'art per a "ocultar" la procedència de diners d'origen no justificat i que a més no va declarar a Hisenda.

La sala dóna així mateix validesa als indicis de Ruz relatius als diners que tenia el matrimoni a Suïssa i que es va ocultar a Hisenda, uns fons dels que ells disposaven, destaca la sala, tot i que els comptes estaven a nom d'empreses.

Indicis contra tots

En tots els seus escrits, els jutges fan constar que les responsabilitats penals es depuraran en el judici, però consideren que hi ha indicis per seure a la banqueta totes aquestes persones.

En el cas de Correa, la sala qualifica de "nítides" les proves contra ell, ja que en el seu cas "s'han acumulat forts indicis de la implicació de l'apel·lant en l'organització delictiva que va dirigir".

La trama Gürtel estava formada, indiquen, "per un entramat d'empreses que Correa controlava a l'ombra, tot i no figurar sota la seva titularitat, dedicades suposadament a l'obtenció de favors i adjudicacions arreglades, les comissions irregulars de les quals repartia per obtenir la fidelització de les persones implicades, portant una comptabilitat paral·lela per evitar les càrregues fiscals i un sistema de facturació falsa per amagar o dissimular les operacions reals". Entre els acusats als quals la sala dóna via lliure per jutjar hi ha el presumpte número dos de la trama, Pablo Crespo.