El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha acordat aquest dijous l'obertura de judici oral contra el PP, l'exministra de Sanitat Ana Mato, i 40 persones més, en la peça de la Època I del cas Gürtel. Seran jutjats per la Secció Segona de la Sala Penal. Mato i el PP van a judici en condició de "partícips a títol lucratiu" de les activitats de la Gürtel. Per a 36 dels acusats estableix fiances de 449 milions d'euros en concepte de multes i responsabilitat civil. La més elevada és per a Luis Bárcenas, 88 milions d'euros. La seva dona, Rosalía Iglesias haurà d'afrontar una petició de fiança de 22 milions d'euros. El cervell de la trama, Francisco Correa, 60, el seu número 2, Pablo Crespo, 49.

El magistrat els dóna 10 dies per dipositar les fiances. El PP també haurà de dipositar una fiança que el jutge ha establert en 250.000 euros, mentre que Ana Mato haurà de dipositar 28.467 euros i la exregidora de Las Rozas Gema Matamoros 45.066 euros. A partir d'aquest moment, les defenses disposen d'un termini de 30 dies hàbils per formular els seus escrits de defensa.

El judici se centrarà només en els fets que van tenir lloc durant els primers anys de la trama Gürtel i les operacions que van tenir lloc a Castella i Lleó, Madrid i Estepona. Entre els jutjats hi ha els suposats màxims responsables de la trama, Francisco Correa i Pablo Crespo, però també Bárcenas, exalcaldes, exsenadors i exregidors i funcionaris i empresaris.

Ruz els atribueix delictes de prevaricació, suborn, tràfic d'influències, malversació de fons públics, frau a l'administració pública, falsedat documental, delictes contra Hisenda, blanqueig de capitals, estafa processal en grau de temptativa, apropiació indeguda i associació il·lícita a l'àmbit de la contractació.

El jutge adopta la decisió d'obrir el judici oral després que la Sala Segona de l'Audiència Nacional rebutgés la pràctica totalitat dels recursos que havien presentat les defenses