El tribunal al qual ha correspost jutjar el cas Gürtel estarà format per dos exvocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) designats en el seu dia a proposta del PP: la presidenta de la secció segona de la Sala Penal de l'Audiència Nacional, Concepción Espejel, i el magistrat Enrique López.

La composició del tribunal que jutjarà els fets relatius a la "primera època" de la trama Gürtel, des de 1999 a 2005, es va conèixer ahir en arribar a la Sala Penal la causa, que per la seva numeració ha correspost jutjar al tribunal format per Espejel, López (que serà el ponent de la sentència) i Julio de Diego.

Encara no hi ha data per al judici, que en tot cas no se celebrarà abans que finalitzi el 2016, ja que la secció segona té ja judicis assenyalats fins al gener i febrer d'aquell any i, abans que Gürtel, han d'assenyalar-se vuit causes, tres de les quals amb pres, que per tant tenen prioritat sobre la resta.

El ponent de la sentència serà Enrique López, que va tornar a l'Audiència Nacional el setembre de 2014 després de dimitir al juny del seu càrrec de magistrat del Tribunal Constitucional després de ser imputat per un delicte contra la seguretat del trànsit per conduir begut.

López havia arribat un any abans al TC a proposta del PP procedent de la secció segona de la Sala Penal de l'Audiència Nacional, a on va recalar el 2008 després d'haver exercit com a portaveu del CGPJ, òrgan per al qual va ser nomenat vocal el 2001 per la majoria conservadora del Senat.