La caixa b del PP «era un sistema de finançament perfectament institucionalitzat» des de 1982, «on, com en tota piràmide organitzativa jeràrquica, les instruccions emanaven de dalt a baix» i l'exgerent i extresorer del partit Luis Bárcenas només li va correspondre la «funció de mer escrivent». Així ho asseguren els seus advocats Francisco Maroto i Joaquín Ruiz de Infante en l'escrit de defensa que van presentar ahir després que el jutge José de la Mata dictés obertura de judici oral contra ell i altres cinc imputats en relació amb la caixa b del PP i el pagament en negre de la reforma de la seu del partit, fets pels quals el partit ha estat considerat responsable civil subsidiari. Segons els seus advocats, l'extresorer del PP Luis Bárcenas «es limitava» a anotar en els seus famosos papers comptables els ingressos i els pagaments que li eren comunicats pel seu antecessor Álvaro Lapuerta quan ell era gerent i «eren les mateixes persones responsables de la direcció i gestió del partit polític qui aconseguien els donatius i decidien en què s'empraven».

De fet sosté que el president del Govern era qui rebia els donatius més «importants» i «la resta de la gestió per a consecució de donatius la feia» Lapuerta, encara que assenyala també que entre juny de 2008 i juliol de 2009 «disminueixen notablement els donatius d'empresaris que venien ajudant al Partit Popular» i en aquest període rebia els donatius Bárcenas per ser el tresorer. «La totalitat de les despeses que es van cobrir d'aquesta forma, van ser exclusivament despeses relacionades amb l'activitat pròpia del partit, (sobre sous, pagament d'assessories, 28 ajudes a víctimes del terrorisme, ajuda a Fundacions i Associacions vinculades al partit, ajudes per a despeses de campanya de determinades persones i finalment per al pagament de la remodelació de la seu del carrer Génova nº 13)», relata l'escrit.

«La gestió econòmica del Partit Popular (que comprenia necessàriament les aportacions procedents de donatius en la forma anotada pel Sr. Bárcenas), es va portar sempre per la Direcció del Partit Popular tal com s'acredita amb les pròpies declaracions o manifestacions» de l'ex secretari general del PP Ángel Acebes en els congressos generals en els quals s'atribuïa la responsabilitat i el mèrit de la gestió econòmica del partit al costat del llavors tresorer Álvaro Lapuerta.

La cronologia

Aquest sistema es va establir el 1982 amb el fundador del PP Manuel Fraga i s'ha prolongat amb els altres presidents del partit Antonio Hernández Mancha, José María Aznar i Mariano Rajoy, sosté l'escrit. Els secretaris generals eren informats puntualment de les quantitats rebudes i el nom dels donants pel tresorer nacional. En l'escàs període de temps que Luis Bárcenas va ser tresorer (juny 2008 a 2009) va reportar amb aquest mateix criteri a les dues persones de les quals depenia jeràrquicament el Sr. Rajoy i la Sra. Cospedal», asseguren els advocats. «Amb caràcter general els Partits Polítics majoritaris (PP, PSOE, CiU, i PNB, i altres), com es desprèn de diferents causes judicials i de múltiples informes del Tribunal de Comptes s'han anat finançant històricament al marge de la legalitat», relata l'escrit.

Després de fer-se públic l'escrit de defensa de Bárcenas, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va donar instruccions als seus advocats perquè estudiessin la possibilitat de demandar per tercera vegada a Luis Bárcenas per tornar a afirmar «fets falsos que lesionen l'honor» de la dirigent popular. Segons van explicar fonts pròximes a Cospedal, els advocats estudien aquesta nova demanda Bárcenas després que l'extresorer afirmés que ella i el president del Govern, Mariano Rajoy, eren informats sobre l'existència de donacions irregulars en el partit.

Per la seva banda, el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, va assegurar que «si hi hagués una comptabilitat B seria només» de Luis Bárcenas, a qui va acusa d'intentar «tacar» a altres persones amb una trajectòria irreprotxable.

El secretari de Política Federal i responsable de Justícia del PSOE, Antonio Pradas, va demanar al president del Govern, Mariano Rajoy, que expliqués la suposada caixa b del PP des de 1982 i que «deixi d'utilitzar al seu grup majoritari» al Congrés «com a trinxera». Pradas va mantenir que la persona que«està acusant a tota la cúpula del PP des de 1982 és l'amic de l'ànima de Rajoy» i d'altres alts càrrecs del PP i ha considerat que tant l'actual cap de l'Executiu com l'expresident José María Aznar «eren plens coneixedors de l'origen i destí de les donacions».