Milers de persones es van manifestar ahir al centre d'Atenes en contra de les polítiques d'austeritat, després que el Govern hagi presentat la seva proposta d'acord amb els socis. A la concentració, convocada a través de Facebook per la plataforma que secundava el «no» al referèndum de diumenge passat, s'hi van aplegar entre 8.000 i 9.000 membres del PAME, el sindicat del partit comunista grec, i al voltant d'uns 1.000 pertanyents a partits de l'esquerra extraparlamentària com Antarsya, segons xifres de la policia. El text de la convocatòria reunia frases com «Amb l'orgull del "no" avancem cap a la nova dignitat de Grècia i al costat d'altres nacions de l'Europa de la democràcia» o «Els ultimàtums i els xantatges es tornen». Mentrestant, les expectatives augmenten sobre la possibilitat que, aquest cop sí, l'Eurogrup tanqui avui amb Grècia un acord que asseguri la permanència del país a l'eurozona i permeti obrir les negociacions sobre un tercer rescat.

Les institucions que eren conegudes com la troica estudien el pla que el Govern d'Alexis Tsipras va enviar dijous als seus creditors i socis, en el qual inclou mesures com pujades d'impostos directes i indirectes, augments de les cotitzacions socials, privatitzacions i ajustos en les pensions.

Una «capitulació» davant les institucions encara que «necessària», en paraules del mateix ministre de Treball grec, Panos Skurletis. La Comissió Europea (CE) i el Banc Central Europeu (BCE), que també col·laboren amb el Fons Monetari Internacional (FMI) en la delicada anàlisi de la sostenibilitat del deute grec, tenen la intenció de transmetre als països de la zona de l'euro les seves conclusions sobre el pla grec. A l'espera d'aquestes conclusions, les primeres reaccions davant les noves propostes hel·lenes han estat positives o almenys més temperades del que ho eren en les últimes setmanes.

Pel president de França, François Hollande, la proposta del govern hel·lè «és seriosa i creïble». L'anàlisi de les institucions també observarà si hi ha un risc per a l'estabilitat financera de la zona de l'euro.