L'Iran va obrir ahir un «nou camí» en les seves relacions amb la comunitat internacional, particularment amb Occident, després de l'anunci de l'acord assolit amb les potències del Grup 5 + 1 sobre el seu programa nuclear, rebut com un triomf al país i interpretat com un trampolí per al canvi. Després de 13 anys de desavinences, el pacte de Viena entre els negociadors iranians i les seves parelles de EUA, Rússia, la Xina, el Regne Unit, França i Alemanya va despertar a la República Islàmica una sensació de satisfacció, particularment entre els sectors moderats i reformistes. Aquests havien posat moltes esperances en el mateix i sobretot en el Govern de Hassan Rohani, el gran triomfador amb la consecució de l'acord en l'àmbit intern.

A falta encara de l'aprovació del líder suprem Alí Jameneí, la paraula del qual és sempre l'última en qualsevol assumpte polític i religiós del país, però que es dóna per descomptat donat el seu suport continuat a les negociacions nuclears, l'acord promet canviar substancialment la realitat política al país. Almenys així ho va valorar el pròpi Rohani, que en una llarga compareixença en directe a la televisió pública va dir que aquest dia històric no era el final de res sinó el començament «d'un nou moviment, una nova alegria, una nova esperança, un futur millor per als joves, un moviment més accelerat per al creixement i desenvolupament del nostre país».

Rohani, un clergue xiïta de tendència moderada que va assumir el poder a l'agost de 2012 amb la promesa explícita d'aconseguir una solució a la qüestió nuclear del seu país, reconduir les relacions de l'Iran amb el món i millorar la situació econòmica es va mostrar molt satisfet amb aquesta fita, que al seu judici es va basar en la premissa que «tots guanyin». En aquest sentit, el president va presentar l'acord com un triomf de la diplomàcia iraniana que va aconseguir preservar tots els «objectius i línies vermelles» que es va traçar abans de seure a la taula de negociacions.

Així, l'Iran va aconseguir «que les grans potències anunciessin que totes les sancions seran eliminades» i que cancel·laran «totes les resolucions cruels i començarà unes relacions normals en els llaços amb l'Iran». En aquest sentit, Rohani va indicar que el seu país estarà disposat a complir completament la seva part del pacte nuclear sempre que «l'altra part» també s'atengui a les seves promeses.

Entusiasme generalitzat

La bona rebuda de Rohani pel pacte va ser també seguit per la immensa majoria dels mitjans de comunicació i els analistes polítics del país asiàtic, que van lloar-lo i van enaltir la tasca dels negociadors, particularment la del ministre d'Exteriors Mohammad Yavad Zarif. Una de les coses que més ha destacat durant la jornada va ser precisament l'absència de crítiques a l'acord, que no van poder veure ni tan sols entre els habitualment loquaços representants dels sectors més recalcitrants davant qualsevol acostament amb Occident del Parlament iranià.

Al carrer les opinions van ser diverses, tot i que sempre en una escala que anava de la indiferència a la més completa satisfacció.

«Estic molt contenta per l'acord, però espero que sigui alguna cosa veritable, i que al poble iranià se li solucionin els problemes presents. Que les dues parts realment compleixin, encara que jo mateixa sospito que ho faran», va dir Neguin, una jove iraniana.

Més entusiasta es va mostrar Maryam, una senyora gran que va considerar que el pacte serà «el millor per a tots, per al país, per al futur dels nois i que s'obriran els passos.

Rebuig israelià

La majoria de la comunitat internacional va celebrar ahir l'acord, a excepció d'Israel. El primer ministre israelià Benjamín Netanyahu, va assegurar que l'Iran és «el patrocinador més important del terrorisme internacional» i va afirmar que «el món és ara un lloc més perillós».