Un total de 126 combatents terroristes s'han desplaçat des d'Espanya a zones de conflicte per lluitar amb l'Estat Islàmic (EI), i d'ells, 25 han mort immolats o en combat. El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va oferir aquestes dades en la roda de premsa per presentar les conclusions de la reunió que el Comitè contra la Tortura del Consell de Seguretat de l'ONU va celebrar a Madrid, amb la participació de 400 experts i 48 ministres d'Interior i d'Exteriors de més de 70 països.

Precisament, l'objectiu d'aquesta cimera, la primera que aquest comitè celebra fora de la seva seu de Nova York, era debatre sobre com frenar el flux de combatents terroristes estrangers, xifrats entre 25.000 i 30.000 de tot el món, segons dades recopilades per l'ONU.

Dels 126 gihadistes procedents d'Espanya desplaçats a zona de conflicte, 25 han retornat i, d'aquests, 15 estan ja a la presó i la resta en llibertat. Altres 15 compten amb una ordre europea o internacional de detenció i entrega, mentre que, segons els càlculs dels serveis d'intel·ligència, 61 encara romandrien a zones de conflicte.

El Consell de Seguretat de l'ONU va instar els països a aplicar el Registre Nacional de Passatgers, en el qual s'inclouen perfils sospitosos, i les empreses privades que gestionen internet i xarxes socials, com Google, Faceboock o Twitter, a què s'involucrin en la lluita contra el terrorisme.

Aquestes van ser dues de les recomanacions que el Comitè contra el Terrorisme del Consell de Seguretat i una posterior reunió ministerial van incloure en una resolució aprovada amb motiu de la cimera. Després de les sessions de treball, els participants van deixar clar en la resolució que no és possible el diàleg amb els moviments terroristes totalitaris i excloents.

L'ONU va voler mirar-se en Espanya com a exemple de la lluita de la societat civil contra el terrorisme i es va reafirmar en la necessitat de comptar també amb les víctimes i de legislar, com s'ha fet a Espanya, per protegir-les i avalar-les. El president del Govern, Mariano Rajoy, va afirmar que Espanya està en la «primera línia de combat» contra el terrorisme.