Egipte compta des d'ahir amb una nova llei antiterrorista que endureix les penes, atorga impunitat a les forces de seguretat i restringeix la llibertat de premsa, i que ha estat molt criticada per organitzacions civils i el Col·legi de Periodistes egipci. El president egipci, Abdelfatah al Sisi, va ratificar aquesta legislació, que havia ordenat redactar després de l'assassinat del fiscal general de l'Estat, Hisham Barakat, a finals del juliol.

La norma, de 54 articles, estableix la pena de mort o cadena perpètua per a aquells que creïn, organitzin o dirigeixin un grup terrorista o tinguin un alt càrrec en el mateix, i un càstig mínim de deu anys de presó per als que s'uneixin a aquestes formacions.

La llei defineix grup terrorista com «tota entitat o banda formada per almenys tres persones, a l'interior o a l'exterior del país i de qualsevol nacionalitat, que tingui l'objectiu de cometre crims terroristes o utilitzar el terrorisme com a mitjà per aconseguir seus fins».

Per al conseller legal de l'ONG Xarxa Àrab per a la Informació de Drets Humans, Ahmed Qimawi, la nova llei és anticonstitucional i «el seu objectiu bàsic no és només combatre el terrorisme sinó qualsevol acte pacífic que pugui ser contrari al règim o oposat a alguna qüestió concreta».

Qimawi va exposar que les definicions incloses a la llei són «generals», de manera que es pot aplicar a qualsevol grup o persona, inclosos els partits polítics o les organitzacions civils.

La legislació també estipula que la irrupció o l'intent d'entrar en qualsevol seu governamental, de seguretat o judicial, o en oficines de missions diplomàtiques amb la finalitat de cometre actes terroristes seran sancionats amb un mínim de deu anys de presó i fins a cadena perpètua.