La Casa Blanca va assegurar que el número dos del grup gihadista Estat Islàmic (EI), Fadhil Ahmad al Hayali, va morir en un atac aeri nord-americà el 18 d'agost a prop de la ciutat iraquiana de Mossul. El portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Ned Price, va detallar que Al Hayali era «el segon en el comandament del grup terrorista» i també un dels coordinadors del moviment de «grans quantitats d'armes, explosius, vehicles i persones entre l'Iraq i Síria».

Segons la Casa Blanca, el líder gihadista viatjava en un vehicle prop de Mossul quan va morir a causa de l'atac aeri juntament amb un altre insurgent identificat com Abu Abdullah. Membre del Consell de la Xura i alt comandament proper al líder de l'EI, Abu Bakr al Baghdadi, Al Hayali va donar suport operatiu al grup gihadista tant a l'Iraq com a Síria, segons va explicar Price.

A més, aquest antic oficial iraquià i exmembre d'Al-Qaeda a l'Iraq ha estat fonamental en la planificació de les operacions dels gihadistes en els darrers dos anys, incloent l'ofensiva que va permetre a l'EI prendre el control de Mossul al juny de 2014.

La Casa Blanca va emfatitzar que la mort d'Al-Hayali «impactarà negativament en les operacions de l'EI, atès que la seva influència es va estendre a les finances, mitjans de comunicació, operatius i logística» del grup. «Els Estats Units i els seus socis de la coalició estan decidits a degradar i destruir aquest grup terrorista que ha causat tant de mal i patiment a la població de la regió i de més enllà», va destacar el portaveu.

Una coalició internacional liderada pels EUA va iniciar a mitjans de l'any passat la campanya de bombardejos aeris contra posicions de l'EI a l'Iraq i Síria.