Un fèretre portat a l'interior d'un gran cotxe de cavalls i acompa?nyat per la banda sonora de la pel·lícula El Padrí, així va començar el funeral del capo mafiós Vittorio Casamonica celebrat ahir a Roma, i que ha desencadenat la polèmica a la capital. El funeral va tenir lloc al matí a la parròquia Sant Joan Bosco, situada al barri romà de Tuscolano, a pocs metres dels estudis Cinecittà.

Un grup de persones es van ?reu?nir a la zona i van acomiadar amb honors el cap mafiós dels Casamonica, un clan que en els anys 70 es va establir a la zona sud-est de la capital. El fèretre va ser portat fins a l'església en un gran cotxe negre estirat per cavalls i la seva entrada a la parròquia va estar acompanyada per la música d'El Padrí, el cèlebre film de Francis Ford Coppola, que va ser tocada per a l'ocasió amb trompetes.

Llàgrimes i aplaudiments van compartir protagonisme al carrer amb cartells que mostraven frases com «Has conquerit Roma, ara conqueriràs el paradís» o «Rei de Roma». Després de la missa, el fèretre va ser portat a un Rolls-Royce, mentre la banda musical tocava llavors música del film 2001. Odissea a l'espai i un helicòpter llançava pètals de rosa.

L'acte ha desencadenat la polèmica i des del partit Esquerra, Ecologia i Llibertat (SEL) van qualificar els fets d'«inacceptables» i van anunciar que demanarien al ministre d'Interior, Angelino Alfano, que doni explicacions. «Aquests funerals poden semblar un fenomen folklòric, però en realitat són un missatge clar d'impunitat de part dels clans mafiosos: existim i som forts. És inacceptable en un estat democràtic», va dir el diputat Arturo Scotto.

Des del Ministeri d'Interior no es va donar cap explicació i la Prefectura de Policia de Roma va assenyalar que no li consta que s'hagi presentat, fins ara, cap document demanant una compareixença del ministre.

«La màfia existeix»

El vicealcalde de Roma, Marco Causi, va titllar el succés d'«intolerable» i va dir que «es tracta d'una ofensa cap a tots els ciutadans de Roma». «El que ha passat és la mostra més clara que a la capital la màfia existeix», va assegurar.