Els pares d'una nena d'un any han presentat una denúncia per demanar que s'aclareixi la mort de la seva filla després de ser sotmesa a una intervenció quirúrgica a l'hospital Maternoinfantil de Màlaga. El text assenyala que la menor va ingressar al centre sanitari el 16 de juliol passat perquè tenia vòmits i no podia orinar des de feia més de 24 hores, de manera que un pediatre la va derivar a cirurgia.

La nena ja havia estat observada la nit anterior per un altre pediatre d'urgències del mateix centre, "que la va tractar com si es tractés d'un virus" i va dir als pares "que li subministressin sèrum". La menor va ser examinada per dues cirurgianes que van intentar sondar-la sense èxit i, mitjançant una ecografia, van comprovar que la bufeta estava "absolutament infla?da". Van decidir fer-li una incisió per extreure'n l'orina i aprofitar aquesta incisió per sondar-la i, en preguntar al pare si la nena tenia alguna al·lèrgia, aquest els va comunicar que ho era al làtex. Les cirurgianes van dir als pares que no tenien en aquell moment cap quiròfan lliure de làtex i que no "existien pràcticament riscos que passés alguna cosa" si la intervenien en un quiròfan que no estigués lliure de la substància, de manera que els progenitors van signar el consentiment per a la intervenció.

La nena va sortir bé de l'operació acompanyada de la seva mare. Un altre cirurgià va manifestar a la mare que havia d'explorar la nena per una operació a la qual havia estat sotmesa el 24 de juny per reconstruir-li part de l'aparell digestiu (havia nascut amb una anomalia congènita del tracte genitourinari i gastrointestinal) i va tornar a plantejar-se el dilema d'usar un quiròfan lliure de làtex.

La nena va entrar a quiròfan i, una hora després, els metges van comunicar als pares que havia entrat en aturada cardiorespiratòria i estaven intentant salvar-la. Seguidament van confirmar la mort de la nena i van dir que aparentment era "una reacció al·lèrgica", tot i que els metges van assegurar que el làtex no havia estat la causa. Els pares s'han personat en la causa com a acusació particular i són assistits per l'advocat Francisco Damià Vázquez, va informar ahir el lletrat de l'associació El Defensor del Pacient.