El rei Felip VI va defensar ahir a l'Eurocambra que "Europa s'ha construït sobre la voluntat de sumar i no restar, d'unir i no dividir, de saber compartir i ser solidaris". "Sóc europeu perquè sóc espanyol", va advertir el monarca espanyol davant del ple a Estrasburg. Felip VI va assegurar que la UE pot comptar "amb una Espanya unida i orgullosa de la seva diversitat, solidaria i respectuosa de l'Estat de dret". El Rei va elogiat la Constitució com el "gran pacte" que "protegeix els pobles d'Espanya en l'exercici de les seves diverses cultures i tradicions, llengües i institucions" i "consagra la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme polític com a valors essencials".

Felip VI va intervenir al ple del Parlament Europeu a Estrasburg coincidint amb el 30è aniversari de l'adhesió d'Espanya a la UE. "L'Espanya democràtica de les últimes dècades s'ha basat sòlidament en una ferma i sincera voluntat d'entesa dels espanyols", va dir el rei Felip VI. El monarca va afegir que "Europa ha estat un dels grans consensos bàsics de la societat espanyola" i un "horitzó de democràcia" de "modernització econòmica i regeneració social i política". El Rei espanyol va defensar el paper d'Espanya, que ha "demostrat ser un soci constructiu, en permanent compromís amb els valors i els principis de la Unió".

El monarca va admetre que "els últims anys no han estat fàcils per Espanya" perquè encara hi ha "unes taxes molt elevades d'atur". "Són molts els sacrificis que han hagut de fer els espanyols per tornar al camí del creixement econòmic i de la creació de llocs de feina", ha indicat. Segons Felip VI, cal "entendre i valorar" que per superar la crisi "ha estat decisiva la contribució de les institucions europees".

"La Unió Europea és una història d'èxit que hem de reconèixer, valorar i admirar molt més", va assegurar Felip VI, que ha apostat per "construir i impulsar" encara més el projecte europeu. "Tots tenim el repte apassionant de construir una Europa renovada per un temps nou en un món diferent. No hi ha alternativa a una Europa unida, tinguem confiança en Europa, tinguem confiança en nosaltres mateixos, els europeus", ha conclòs el monarca.

El rei Felip VI va parlar de la unitat d'Espanya així com de la lleialtat al projecte europeu, abans d'examinar les perspectives de la Unió amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande.

Una reunió informal d'una mica més de quinze minuts amb Merkel i Hollande, auspiciada pel president del Parlament Europeu, Martin Schulz -amb ocasió de la intervenció dels dos mandataris en el debat del plenari sobre les prioritats de la UE-, va completar la primera visita oficial del monarca a la seu de l'Eurocambra a Estrasburg.

Set anys del discurs del pare

Quan es compleixen set anys des que el seu pare, el rei Joan Carles, va prendre la paraula per última vegada en aquesta Cambra, Felip VI es va dirigir al ple -reunit en sessió solemne- des del pupitre central de l'hemicicle, reservat als convidats especials, per pronunciar un llarg discurs en el qual va animar a construir "una Europa renovada per a un temps nou en un món diferent".

El Rei, que vinculava aquest objectiu amb el missatge de la seva proclamació a favor d'"una Monarquia renovada per a un temps nou", va garantir als eurodiputats que poden tenir "la seguretat" de "comptar amb una Espanya lleial i responsable cap al projecte europeu, unida i orgullosa de la seva diversitat, solidària i respectuosa amb l'Estat de Dret". "No hi ha alternativa a una Europa unida; tinguem confiança en Europa" i "en nosaltres mateixos, els europeus" van ser les paraules amb què va acabar una al·locució, en la qual va advocar per dotar la Unió d'"un nou impuls polític" i formular "un nou ideal" que "mobilitzi els ciutadans a favor de la integració i del projecte d'unitat".

Les seves paraules van rebre aplaudiments en diversos moments, com quan va recalcar que "Europa és on els espanyols volíem ser, on ens mereixíem ser i on seguirem sempre" o quan va proclamar: "No és possible concebre Espanya sense Europa ni Europa sense Espanya; Sóc europeu perquè sóc espanyol".