El Tribunal Suprem ha avalat en una sentència que es retiri als condemnats per l'assassinat de la seva parella la pàtria potestat dels fills sense que sigui necessari acudir a la via civil per a això, és a dir, directament per decisió del jutge penal que imposi la condemna del crim de violència de gènere.

Així, el Suprem ha establert en una sentència que s'ha d'acordar la privació de la pàtria potestat en el propi procés penal, evitant dilacions sempre perjudicials, en casos d'assassinats de violència de gènere. Aquestes dilacions, que s'han vingut produint fins ara, poden ocasionar un dany irreparable en el desenvolupament del fill menor, quan la finalitat primordial de la institució de la pàtria potestat és precisament vetllar per l'interès dels menors, reconeix l'alt tribunal.

"Repugna legalment i moral -assenyala el tribunal en una sentència- mantenir el pare en unes funcions respecte de les quals s'ha mostrat indigne, ja que resulta difícil imaginar un més greu incompliment dels deures inherents a la pàtria potestat que el menor presenciï el sever intent del pare d'assassinar la seva dona". La decisió es refereix a un cas jutjat per l'Audiència de Guadalajara, que va condemnar LDM a 13 anys i mig de presó per l'intent d'assassinat de la seva dona.