El Partit Comunista de la Xina (PCX) va posar ahir un simbòlic punt final a 35 anys de controvertida política del fill únic en anunciar que totes les parelles podran tenir dos fills, un canvi amb el qual busca frenar l'envelliment de la població. En un comunicat del seu Comitè Central, reunit durant els últims quatre dies per decidir la planificació econòmica i social del lustre 2016-2020, el partit va anunciar que «totes les parelles» del país podran tenir dos fills, una històrica decisió que continua les mesures de relaxació ja posades en marxa el 2013.

La reforma ha de ser aprovada per l'Assemblea Nacional Popular, el màxim òrgan legislatiu xinès, un simple tràmit, perquè és el PCX el veritable nucli de poder en el règim i els legisladors habitualment voten a favor de les seves decisions amb percentatges superiors al 90 per cent de l'hemicicle.

La política del fill únic es va iniciar el 1979 i es va aplicar a tot el país a partir de 1980 per reduir els problemes de superpoblació del gegant asiàtic i, segons els experts, ha servit per evitar que la seva població actual fos actualment de 1.700 milions d'habitants (ara frega els 1.400 milions).

Els observadors ja esperaven que el plenari del PCX d'aquesta setmana, celebrat a porta tancada amb els màxims líders del règim comunista, adoptés algun canvi en aquesta política, encara que s'ig?norava fins a quin punt arribaria aquesta modificació.

En el plenari del PCX de 2013, en tot cas, ja s'havia començat a albirar el final de la controvertida política quan es va autoritzar que les parelles urbanes en què el marit o l'esposa no tinguessin germans poguessin tenir un segon fill.

Ara queda per veure si l'històric pas anunciat té els efectes desitjats d'augmentar la natalitat i frenar l'envelliment poblacional. Les primeres reformes posades en marxa el 2013 no van tenir els resultats esperats i van ser poques les parelles urbanes que van sol·licitar tenir un segon fill (encara s'ha de demanar el pertinent permís a les oficines locals de planificació familiar).

Segons dades de mitjans d'aquest any, només 1,5 milions dels 11 milions de parelles que complien els requisits havien sol·licitat el permís per tenir un segon fill, molt per sota de les expectatives de les autoritats.

«La Xina necessita també un bon ambient social, una adequada sanitat infantil, polítiques de conscienciació familiar, reduir els costos d'educació, etc., per convèncer els joves que han de tenir més fills», va assenyalar l'investigador de tendències demogràfiques Wang Feng, de la Universitat Tsinghua de Pequín.

«Encara que l'abolició pot suavitzar el procés d'envelliment de la població, és difícil canviar-lo», va assegurar per la seva banda Lu Jiehua, de l'Institut de Població de la Universitat de Pequín, que suggereix més reformes en educació, sanitat o pensions perquè les parelles joves es conscienciïn de les bondats d'un segon fill.

De fet, el canvi anunciat ahir va ser rebut amb cautela i reserves entre molts ciutadans, que consideren que a la Xina urbana actual, on pare i mare solen treballar i el cost d'un sol fill ja és molt alt (especialment l'escola i les despeses mèdiques), no hi haurà un baby boom.

«Els joves no tenen tant d'entusiasme per tenir dos fills», va assenyalar Xiao Qian, una jove comptable acabada de casar, que en tot cas va matisar que moltes parelles que coneix sí que pensaven ja en un segon plançó «perquè el primer no estigués sol», sobretot si el primogènit va ser una nena.

Altres van recordar que en xinès mandarí l'ideograma que significa «bo» (hao) està format en unir el que significa «fill» amb el de «filla», de manera que la reforma pot servir perquè molts aconsegueixin el que durant mil·lennis va ser considerat en la civilització xinesa l'ideal de la felicitat familiar.

«Les polítiques són eines dels polítics», va assenyalar escèptica una dona de 40 anys de cognom Shang, encara que va reconèixer que el Govern xinès havia de canviar tard o d'hora aquesta política.