El ministeri de Sanitat del Regne Unit presentarà aquest mes de novembre un programa per cobrar per l'atenció mèdica d'urgències als turistes que no provinguin de l'Espai Econòmic Europeu (EEE), segons va avançar ahir el diari The Times.

Els pacients que requereixin atenció d'emergència pagaran una taxa mínima de 56 lliures (76 euros), més unes 200 lliures (270 euros) per cada prova addicional que requereixin, segons un pla amb el qual el Govern britànic preveu estalviar-se uns 500 milions de lliures l'any (680 milions d'euros).

"Els visitants internacionals són benvinguts a utilitzar el sistema públic de salut sempre que el pa?guin, com fan les famílies que viuen al Regne Unit amb els seus impostos", va explicar un portaveu del ministeri de Sanitat.

"Aquest Govern va ser el primer a introduir mesures dràstiques sobre l'accés dels immigrants al sistema sanitari, i sempre hem estat molt clars sobre el fet que volem ampliar el programa per cobrar per l'assistència", va destacar aquest portaveu. El ministeri va voler aclarir que cap persona que necessiti una atenció mèdica urgent serà rebutjada pels serveis d'emergències.

Sota aquest programa, els turistes de l'Espai Econòmic Europeu, que inclou a la Unió Europea (UE), Islàndia, Liechtenstein i Noruega, han de presentar la targeta sanitària comunitària perquè la factura del tractament es traslladi als seus països, mentre que la resta de visitants estrangers hauran d'abonar els costos del tractament.

Queixa dels metges

L'Associació Mèdica Britànica va assenyalar ahir mateix que "no es pot esperar que els metges que treballen a les sales d'urgències siguin els responsables de decidir qui té dret a rebre tractament, el seu treball és atendre els pacients, no actuar com a agents de fronteres".