El manteniment del president sirià, Bashar al-Assad, en el poder no és una qüestió decisiva per a Moscou, segons va explicar la portaveu del Ministeri d'Exteriors rus, Maria Zajárova. «Per descomptat que no, mai hem dit això», va respondre Zajárova a una pregunta sobre si per a Rússia és una qüestió crucial mantenir Al-Assad en el poder a Damasc en una entrevista a l'emissora de ràdio Eco de Moscou.

La portaveu va insistir en la postura oficial de Moscou que ha de ser el poble de Síria el que decideixi el futur d'Al-Assad, com ha reiterat en les últimes setmanes el ministre rus d'Exteriors, Serguei Lavrov. «Nosaltres no direm si Al-Assad ha de marxar o quedar-se», va destacar Zajárova. El?Govern rus, que considera Al-Assad com el president legítim de Síria i és el seu principal aliat, va començar el passat 30 de setembre una intervenció aèria a petició del líder sirià, el que atorga legitimitat a l'operació, segons ha destacat el president rus, Vladímir Putin.

Paral·lelament, els militars russos que participen en la intervenció a Síria van establir contacte amb líders de l'oposició, que els van entregar les coordenades de 24 objectius terroristes que després van ser bombardejats per la força aèria russa. «Rússia ha realitzat avui 12 vols contra 24 objectius terroristes amb municions de major potència i bombes aèries d'alta precisió KAB-500 a les regions de Tadmor, Deir ez Zor, Itria i l'est d'Alep. Les coordenades d'aquests objectius van ser lliurades per l'oposició», va dir el cap de la Direcció general d'Operacions de l'Estat Major de Rússia, general Andréi Kartapólov.

Va explicar que l'objectiu dels contactes amb líders opositors i comandants d'aquests grups és unir esforços contra les organitzacions terroristes, com el gihadista Estat Islàmic (EI). «En el marc d'una coalició més àmplia internacional en la lluita contra el terrorisme, hem establert contactes amb líders de l'oposició i comandants de camp de diverses unitats opositores», va assenyalar Kartapolov.

Combats a una planta de gas

Les Forces de Síria Democràtica, una coalició armada de kurds, àrabs i assiris avalada pels EUA, han arrabassat a l'EI el control d'una planta de gas i punts a la frontera entre el territori sirià i l'Iraq. Un portaveu de les Forces de Síria Democràtica, Leuand Royava, va explicar que els seus combatents han recuperat una planta de gas situada en les proximitats de la població d'Al Bahra, a la província nord-oriental d'Al Hasaka.