Ismael Omar Mostefai era un delinqüent comú, condemnat en repetides ocasions per delictes d'estar per casa, que es va radicalitzar en els últims cinc anys.

Nascut a Courcouronnes, a una trentena de quilòmetres al sud de la capital francesa, el 21 de novembre de 1985, aquest pare de família amb orígens algerians, que tenia dos germans i dues germanes, era un vell conegut de la policia gal·la, però no era sospitós d'estar lligat a organitzacions terroristes. Protagonista de l'assalt a la sala de concerts Bataclan, en què al costat de dues persones va provocar almenys 89 víctimes mortals, havia estat condemnat vuit vegades entre 2004 i 2008 per delictes delinqüència comuna, com conducció sense carnet o vinculació amb narcotràfics. El va delatar un dit seccionat que els investigadors van localitzar al lloc de l'atac, l'empremta va poder ser reconeguda perquè ja era als registres judicials després d'un control de trànsit.

Mostefai, segons van relatar al diari Le Monde els seus veïns a Chartres , on residia, semblava haver-se tranquil·litzat després del naixement de la seva filla, però els atacs de divendres passat fan pensar que hauria optat per la discreció.

Le Monde detalla, segons fonts pròximes a la investigació, que el jove s'hauria absentat diversos mesos d'aquesta localitat per dirigir-se a Síria, després que deixés rastre del seu pas per Turquia la tardor de 2013. Els serveis de seguretat van tornar a trobar-lo a la primavera de 2014, en investigar a un petit grup de salafistes a Chartres, dins el qual era considerat llavors "com un simple membre".

"La qüestió que es planteja avui és saber si existeix una filial a Chartres o si Mostefai era un individu aïllat relacionat amb xarxes belgues i altres", es pregunta en aquest diari l'alcalde de la ciutat, Jean-Pierre Gorges. L'assaltant freqüentava una mesquita de Lucé, als suburbis d'aquesta localitat, on hauria estat sota la influència d'un islamista radical, nascut al Marroc i resident a Bèlgica, que havia anat en diverses ocasions a la zona.

Els investigadors, segons el diari local Journal du Centre, no descarten que el seu germà fos un altre dels terroristes que van irrompre a la sala de concerts parisenca, però l'estat en què van quedar els cossos després que fessin explotar els seus cinturons d'explosius no ha permès confirmar encara.

El seu pare i un germà, juntament amb cinc persones més del seu entorn, van ser detinguts i estan sent interrogats als afores de París a les instal·lacions de la Subdirecció Antiterrorista (SDAT), que intenta verificar si estaven al corrent dels seus plans.