Les forces de seguretat belgues van detenir ahir a nou persones en els vuit registres efectuats en diversos habitatges de la regió de Brussel·les en el marc de l'operació antiterrorista que realitzen al país després dels atemptats a París, va informar la Fiscalia.

La policia va efectuar vuit registres, sis d'ells en habitatges d'amics i familiars d'un dels suïcides de l'Estadi de França Bilal Hadfi, en concret a Molenbeek, Uccle, Brussel·les centre i Jette.

La Fiscalia va recalcar que aquests registres no tenien un vincle directe amb els atemptats de París, sinó amb una recerca judicial iniciada a principis de 2015, després que el jove de 20 anys, francès però resident a Bèlgica, anés a Síria. En aquests registres la policia ha detingut a set persones per ser interrogades.

Un altre dels registre va tenir lloc a Laeken, un barri residencial del nord-oest de Brussel·les, en aquesta ocasió directament relacionat amb la recerca dels atemptats, i allí es va detenir una persona per a ser interrogada.

La policia va executar dos registres addicionals a Jette i en Molenbeek, on ha estat detinguda una persona.

Retornar gihadistes

El primer ministre belga, Charles Michel, va proposar al Parlament, com a «mesura preventiva» per combatre la radicalització i «garantir la seguretat pública», que els gihadistes que tornin al país vagin «directament a la presó».

Va aprofitar per anunciar 18 propostes emmarcades «excepcionals i temporals» per millorar la seguretat, com un fons extraordinari de 400 milions, ampliar de 24 a 72 hores la detenció preventiva o la possibilitat d'efectuar registres les 24 hores en casos de terrorisme.