El president francès, François Hollande, no va aconseguir dissipar l'escepticisme del seu homòleg dels EUA, Barack Obama, respecte una possible coordinació amb Rússia per combatre l'Estat Islàmic (EI), un objectiu que el líder nord-americà va condicionar a un «gir estratègic» previ de Moscou. En una reunió a la Casa Blanca, Obama i Hollande van decidir «intensificar» els seus atacs contra l'EI a l'Iraq i Síria per «recuperar territoris clau als dos països», a més de combatre el finançament dels gihadistes i compartir millor la seva informació d'intel·ligència, en paraules del mandatari francès.

Hollande va visitar Washington dins de la marató diplomàtica que ha iniciat després dels atacs terroristes del 13 de novembre a París per aconseguir que les coalicions que actualment dirigeixen els Estats Units i Rússia a Síria es converteixin en una única.

La resposta que va rebre d'Obama no va ser diferent de la que el mandatari ha expressat en les últimes setmanes: serà «difícil» cooperar mentre Rússia no canviï l'objectiu dels seus atacs a Síria, que segons els EUA es dirigeixen majoritàriament contra grups opositors al líder sirià, Bashar Al-Assad.

«El president Hollande i jo estem d'acord en què Rússia podria exercir un paper més constructiu si canviés l'enfocament de la seva estratègia per derrotar l'EI», que ara està «més centrada en enfortir Al-Assad», va afirmar Obama en una conferència de premsa al costat de Hollande a la Casa Blanca.

«Fins que això passi, és molt difícil cooperar, perquè si la seva prioritat és atacar l'oposició moderada que pot integrar-se en el futur en un govern sirià incloent, Rússia no tindrà el nostre suport ni el de diversos altres membres de la coalició» a la qual pertanyen EUA i França, va afegir.

El mandatari nord-americà va confiar que Rússia emprengui un «gir estratègic» per centrar-se de veritat en la lluita contra els gihadistes, perquè «la seva cooperació seria enormement útil per aconseguir una resolució de la guerra civil i permetre'ns a tots centrar la nostra atenció en l'EI». Hollande va assumir aquest missatge i va assegurar que el traslladarà al president rus, Vladímir Putin, en la reunió de demà a Moscou.