Tashfeen Malik, autora al costat del seu espòs del tiroteig de dimecres a San Bernardino, Califòrnia, al sud-oest dels EUA, en què van morir 14 persones, havia promès lleialtat al líder de l'Estat Islàmic (EI) en un missatge a Facebook. Segons la televisió CNN, que va citar tres oficials vinculats a la investigació del tiroteig, Ma?lik va publicar en un compte de Facebook amb un nom fals un missatge de lleialtat al líder de l'EI, Abu Bakr al-Bagdadi.

Per part seva, la cadena de TV NBC, que va esmentar com a font un càrrec coneixedor dels detalls de la investigació, va assegurar que aquest missatge havia estat publicat "just abans de l'atac", ocorregut en un centre d'ajuda a discapacitats.

Mentrestant, el diari The New York Times, que també va citar responsables de la investigació, va afirmar que en aquest moment la hipòtesi que predomina és la que Malik i el seu marit, Syed Farook, es van radicalitzar i es van inspirar en l'EI, sense rebre ordres directes de l'organització gihadista per dur a terme la massacre. Les autoritats no tenen per ara cap prova que l'atac fos coordinat o ordenat pel grup extremista.

El portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, va assegurar no estar "en posició" de poder confirmar el suposat vincle entre els atacants i l'EI, ni de compartir detalls de la investigació. El fet que l'FBI encapçali la indagació suposa que existeix la "possibilitat" que el tiroteig fos "un atac terrorista", va recordar Earnest, que va parlar en tot moment de "terrible acte de violència". El president dels EUA, Barack Obama, va afirmar dijous que és "possible" que el tiroteig estigués "relacionat" amb el terrorisme, però que encara no se sap amb certesa, i va assegurar que l'FBI arribarà "fins al fons" del que ha passat.

En els dies previs al tiroteig, que va causar també 21 ferits, el matrimoni va prendre mesures per esborrar informació d'alguns dels seus dispositius electrònics, d'acord amb els últims detalls divulgats de la investigació. Per això, les autoritats creuen que el tiroteig va ser premeditat i planejat amb certa antelació.

Els investigadors van trobar bombes casolanes i armament a l'habitatge dels sospitosos, abatuts per les forces de seguretat hores després de la matança i que en el matí del tiroteig van deixar la seva filla de sis mesos amb la seva àvia, argumentant que tenien una cita mèdica. Farook, de 28 anys i nacionalitat nord-americana, era musulmà i feia dos anys que estava casat amb Malik, una dona pakistanesa de 27 que va arribar al país a mitjan 2014.

"Matança indescriptible"

El tinent de la policia de San Bernardino Mike Madden, que va ser el primer oficial a acudir al lloc del tiroteig , va definir la situació que es va trobar com a "surrealista" i va afegir que "la matança era indescriptible".