La d'ahir va ser una nova jornada negra per a la immigració amb 17 morts en dos naufragis. Així, almenys sis afganesos menors d'edat, inclòs un nadó, van perdre la vida en naufragar la seva llanxa pneumàtica davant les costes de la localitat turca de Cesme, al mar Egeu, quan intentaven arribar a Grècia. Després d'atendre una trucada d'auxili de matinada, guardacostes turcs van poder rescatar amb vida vuit refugiats de la mateixa nacionalitat que viatjaven en l'embarcació i van sobreviure gràcies als seus salvavides i van recuperar 6 cossos sense vida.

Els equips de rescat no van poder precisar l'edat dels morts, però van explicar que són menors i que un d'ells és un nadó. Els refugiats pretenien arribar a l'illa de Quíos i l'embarcació es va enfonsar en anar massa carregada.

Paral·lelament, onze immigrants subsaharians van morir després de naufragar la pastera en què viatjaven i que buscava l'avió de Salvament Marítim Sasemar 101, després de rebre un avís de l'ONG Caminando Fronteras.

La pastera havia sortit des de Bojador, a les costes del Sàhara Occidental, suposadament amb destinació a les Illes Canàries, on en les darreres hores han estat traslladats 98 immigrants que viatjaven en dos pasteres, localitzades per Salvament Marítim, una dilluns i una altra la nit de dissabte. La pastera va bolcar a causa de les males condicions meteorològiques.

L'embarcació era buscada a les aigües entre les Canàries i el Sàhara també per un avió espanyol, el Sasemar 101, després de rebre un avís de l'ONG Caminando Fronteras per la desaparició d'una pastera amb 39 immigrants a bord. Es desconeix de moment el parador dels altres 28 immigrants, així com la seva nacionalitat.

Alemanya ha registrat ja l'entrada d'un milió de sol·licitants d'asil aquest any, segons la xifra feta pública per la ministra d'Afers Socials de l'estat federat de Baviera, Emilia Müller. La responsable bavaresa va donar a conèixer aquesta xifra només un dia després que el ministre alemany d'Interior, Thomas de Maizière, informés que fins a finals de novembre havien entrat al país com a refugiats unes 965.000 persones, gairebé quatre vegades més que en el conjunt de l'any passat.

Segons el registre nacional Easy, que comptabilitza els que arriben al país amb la intenció de sol·licitar asil, al novembre van ser inscrites 206.000 persones, un rècord que va superar el màxim de 181.000 assolit a l'octubre.

La xifra del milió de refugiats es va superar ahir al migdia, segons el diari Bild. Era d'esperar, ja que, segons va explicar el ministre d'Interior, tot i que en les últimes setmanes s'havia reduït el ritme de les arribades, encara creuen les fronteres alemanyes entre 2.000 i 3.000 sol·licitants d'asil cada dia.

Finlàndia ho posa difícil

El Govern finlandès, de centredreta, va presentar un ampli pla d'acció amb la intenció de frenar el flux incontrolat de demandants d'asil, reduir els elevats costos derivats de la seva acollida i agilitzar les repatriacions. Amb aquest programa, format per prop de 80 mesures, Finlàndia se suma a la resta de països nòrdics en l'enduriment de les polítiques d'asil, després de l'arribada de milers de refugiats en els últims mesos.

El nou pla preveu, entre altres, atorgar més recursos i més personal a les autoritats migratòries per accelerar el procés de concessió o denegació d'asil.