Els líders regionals van criticar amb duresa a Corea del Nord per la seva prova nuclear, i van apostar per una resposta contundent i coordinada a les seves provocacions i per buscar noves sancions de l'ONU per Pyongyang.

Corea del Sud, Japó i els Estats Units han pres la iniciativa per liderar la reacció de la comunitat internacional un dia després del nou assaig nuclear anunciat per Corea del Nord, el primer suposadament realitzat per aquest país amb una bomba d'hidrogen.

El primer ministre nipó, Shinzo Abe, i el president dels EUA, Barack Obama, van mantenir una conversa telefònica en què van apostar per accions concretes i coordinades a escala internacional per enviar un missatge clar al règim de Kim Jong-un, amb vista que cessi els seus assajos atòmics i de míssils.

Obama va afirmar que la prova nuclear nord-coreana és una amenaça per a la regió i per a la comunitat internacional, i ha recalcat el compromís dels Estats Units per garantir la seguretat de tots els seus aliats, van assenyalar fonts de l'Executiu nipó a l'agència nipona Kyodo.

El president nord-americà també va tractar el tema amb la seva homòloga sud-coreana, Park Geun-hye, que va assegurar que Corea del Sud farà pagar al Nord «un preu corresponent» l'assaig nuclear. Park va anunciar que promourà que el Consell de Seguretat de Nacions Unides adopti una resolució «ferma» davant l'última actuació del país veí i li imposi «fortes sancions», segons va recollir l'agència local Yonhap.

Els dos líders van coincidir que les accions de Corea del Nord constitueixen «una nova violació de les seves obligacions i compromisos amb la llei internacional».