El diputat oficialista i expresident de l'Assemblea Nacional, el Parlament de Veneçuela, Diosdado Cabello, va plantejar que el Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) assumeixi les funcions del poder legislatiu mentre aquest, controlat per l'oposició al Govern, mantingui el seu «desacatament».

«Si no ho fa l'Assemblea Nacional algú haurà de fer-ho, perquè l'Estat no es paralitzarà, el constituent va ser savi, va deixar això en mans del TSJ», va explicar Cabello, del grup minoritari chavista que dóna suport al Govern, i va assegurar que l'òrgan judicial «ja ha fet» abans aquesta funció.

El parlamentari chavista va citar la Constitució de Veneçuela, que diu que dins de les atribucions de la Sala Constitucional del TSJ hi ha «declarar la inconstitucionalitat de les omissions del poder legislatiu», que controla l'oposició al Govern, quan «hagi deixat de dictar les normes»?que garanteix la Carta Magna. L'article afegeix que el Suprem ha d'«establir el termini i, si és necessari, les línies de la seva correcció».

El TSJ va declarar dilluns en «desacatament» el nou Parlament i va ordenar que es retirin de la cambra els tres diputats opositors que van jurar dimecres passat malgrat que hi havia sobre ells una suspensió cautelar dels seus càrrecs per part del tribunal.

El grup parlamentari chavista va demanar el passat dia 7 al TSJ que declari la nul·litat de qualsevol decisió que prengui l'AN mentre a la mateixa continuïn els tres diputats de l'estat Amazones suspesos cautelarment per aquest tribunal. Aquests tres opositors formen part dels 112 elegits el passat 6 de desembre que li van donar a l'oposició veneçolana per primera vegada en tres quinquennis la majoria qualificada de dos terços del Parlament.