El Govern de Veneçuela va decretar l'«estat d'emergència econòmica» a tot el territori nacional per un període 60 dies, de conformitat amb la Constitució, segons va publicar la Gaceta Oficial. En una compareixença des del Palau Presidencial de Miraflores, el vicepresident econòmic i ministre d'economia productiva, Luis Salas, va assenyalar que s'adopta aquesta mesura «per protegir el poble en funció de les amenaces existents».

El decret, va explicar el ministre, concedeix a l'Executiu «atribució per adoptar les mesures oportunes que permetin atendre eficaçment la situació excepcional, extraordinària i conjuntural que viu l'economia veneçolana». Aquesta atribució se li concedeix al Govern per «assegurar a la població el gaudi ple dels seus drets i el lliure accés a béns i serveis fonamentals», va afirmar.

Sales va dir que amb aquest decret s'intenten «mitigar els efectes de la inflació induïda, de l'especulació, del valor fictici de la divisa, del sabotatge als sistemes de distribució de béns i serveis, així com contrarestar les conseqüències de la guerra dels preus petroliers».

El decret concedeix al Govern la facultat d'adoptar mesures per «disposar dels recursos procedents de les economies pressupostàries de l'exercici econòmic financer 2015» per sufragar la inversió que «asseguri la continuïtat de les missions socials, el proveïment d'aliments i altres recursos essencials per a la vida».

Així mateix, permet a l'Executiu assignar recursos extraordinaris, tant previstos com no, «per optimitzar l'atenció en sectors com salut, educació, aliment i habitatge, que podran ser executats a través de les missions».

L'increment de l'Índex de Preus al Consumidor (INPC) de Veneçuela de setembre de 2014 a setembre de 2015 va ser del 141,5 per cent, segons les primeres dades que publica el Banc Central de Veneçuela d'augment dels preus al país referents al 2015. La inflació acumulada en els nou primers mesos de 2015 va ser del 108,7 per cent, mentre que el Producte Interior Brut (PIB) va experimentar una caiguda del 7,1 per cent fins al setembre.

El preu del barril de cru veneçolà ha retrocedit aquesta setmana 3,49 centaus i va tancar en 24,38 dòlars, davant els 27,87 de la setmana anterior, de manera que se situa en el seu nivell més baix en més d'una dècada, va explicar el Ministeri de Petroli i Mineria del país caribeny. «La persistent preocupació sobre la desacceleració de l'economia de la Xina, l'àmplia disponibilitat dels subministraments en els principals mercats i la fortalesa del dòlar davant l'euro han estat els factors que han exercit pressió en els preus del cru», va dir.