Els primers acusats que van declarar com a autors de l'assalt al Centre Cultural Blanquerna l'11 de setembre de 2013 van assegurar davant la jutgessa que van acudir a la seu de la Generalitat a Madrid a títol personal per participar en una protesta de caràcter pacífic, i que ho van fer per la seva estima a Espanya. "No ho vam fer amb consciència de delinquir sinó per amor a Espanya", va destacar el dirigent de Democràcia Nacional (DN) Pedro Chaparro, que va ser el primer de les 15 persones que seuen a la banqueta dels acusats a donar explicacions per aquests fets. Posteriorment, van declarar la dona de Chaparro i el secretari general de Falange, que es van expressar en els mateixos termes que el dirigent de DN.

Ahir va començar el judici contra els acusats d'irrompre violentament al Centre Cultural Blanquerna durant l'acte institucional de la Diada de 2013 a la seu de la Generalitat a Madrid. En la primera sessió van declarar 8 de les 15 persones que seuran a la banqueta dels acusats durant les dues properes setmanes per mirar d'esclarir els fets.

Els primers a declarar ho van fer en la mateixa línia, assegurant que no es va tractar d'un acte organitzat, que van acudir a la protesta a títol individual, que aquesta va ser de caràcter pacífic i que ho van fer per "amor a Espanya". Els primers acusats van negar haver portat banderes d'organitzacions d'extrema dreta a l'acte institucional de la Diada i van dir que només van veure banderes espanyoles.

Entre les persones que van començar a donar explicacions hi havia Chaparro, la dona d'aquest i el secretari general de Falange, Sergio Reguilón. Precisament, Chaparro va manifestar que va acudir a l'acte de protesta a títol personal acompanyat de la dona i que ell no era partidari d'entrar al Centre Cultural Blanquerna, però que finalment hi va accedir esperonat per la gresca que hi havia. "Va ser una protesta pacífica en defensa de la unitat d'Espanya, com diu la Constitució", va assenyalar. Reguilón va negar haver tingut cap tipus d'actitud violenta.