El jutjat d'Instrucció número 18 de València, la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada i la Guàrdia Civil van portar a terme una operació contra una trama de corrupció municipal i regional infiltrada en diversos ajuntaments -inclòs el de València-, la Generalitat i la Diputació de València. A l'hora de tancar aquesta edició s'havien produït 24 detencions i hi havia 29 investigats, a més de diversos escorcolls que es van practicar de forma simultània a tota l'autonomia.

Entre els arrestats hi ha l'expresident del PP a la província de València i de la Diputació, Alfonso Rus, així com alguns dels seus més propers col·laboradors, com Emilio Llopis, excap de gabinet i mà dreta de Rus a la corporació valenciana, i els exvicepresidents Juan José Medina i Máximo Caturla. Llopis i Medina encara eren assessors dels populars a la Diputació i van ser destituïts hores després de la seva detenció.

Rus va dormir ahir a la nit als calabossos després de passar més de 12 hores en els escorcolls que van practicar els agents de la Guàrdia Civil tant a dues de les seves empreses (Modas Rusini i FDM) com a casa seva i fins i tot al club de futbol que va presidir, l'Olimpic de Xàtiva. No serà fins avui quan l'expresident de la Diputació Provincial de València declari davant del jutge.

En canvi, ahir a la nit ja havien començat a desfilar per la Ciutat de la Justícia de València alguns dels empresaris de la trama arrestats. A última hora de la tarda també s'havia confirmat la detenció de David Serra, exdiputat del PP processat per la trama Gürtel, concretament en la causa que investiga el presumpte finançament il·legal del PP. Serra també va ser gravat acceptant diners procedents d'una suposada comissió.

Rus va abandonar el seu domicili a primera hora de la tarda en companyia del fiscal Anticorrupció i d'agents de la UCO camí de la seu d'una de les seves empreses, una fàbrica de mobles custodiada per la Guàrdia Civil des de primera hora del matí que va ser escorcollada. Al també exalcalde de Xàtiva se'l considera l'epicentre de la trama.

Escorcoll a l'ajuntament

La UCO també va entrar a les oficines del grup popular a l'Ajuntament de València, on els treballadors van ser retinguts en una sala mentre es produïa l'escorcoll. A més, va ser arrestada la seva secretària, Mari Carmen García Fuster, i l'exregidora popular María José Alcón, esposa del vicealcalde Alfonso Grau, jutjat pel cas Nóos. El portaveu municipal, Alfonso Novo, l'assessor Luis Salom i una secretària són a la llista d'imputats.

Un altre dels llocs on la Guàrdia Civil va practicar escorcolls va ser el camp de La Murta, de l'Olimpic de Xàtiva, club de futbol del que Rus va ser president fins al passat mes de maig. Un dels expresidents i veí de l'exalcalde, Antonio Camaño, ha estat citat a declarar.

A València, des de primera hora hi havia agents a la seu de Ciegsa, l'empresa pública encarregada de la construcció de les escoles que va ser dirigida durant anys per Caturla. La Intervenció de la Generalitat ha detectat sobrecostos per més de 1.000 milions. També es va buscar documentació a Engloba, una empresa de comunicació.