Els negociadors del major grup opositor sirià, que es van reunir els últims dies a l'Aràbia Saudita, van abandonar ahir Riad amb destinació a Ginebra per acudir a les negociacions de pau, que van començar divendres passat sota l'empara de l'ONU. Una font de la Comissió Suprema de les Negociacions (CNS), que va demanar quedar en l'anonimat, va explicar que l'equip negociador l'integren 17 membres.

Encapçala la delegació el president de la CNS, Riad Hiyab, i el cap negociador, Asad al Zubi, i anirà acompanyada a més per 25 consellers i experts.

Després de tres dies de consultes a la capital saudita, la CSN va decidir divendres a la nit participar en les converses de pau que van començar el mateix dia entre l'ONU i el règim sirià a Ginebra. El mediador de l'ONU, Staffan de Mistura, va assenyalar que avui mantindrà una primera "reunió d'introducció" amb la delegació opositora.

La CSN va decidir viatjar a Ginebra després de considerar que va obtenir garanties sobre les seves demandes de l'aixecament del bloqueig a les ciutats assetjades, el subministrament d'ajuda humanitària i el cessament dels bombardejos.

L'objectiu és comprovar "la serietat de l'altra part", el règim de Damasc i estudiar amb l'ONU l'aplicació dels compromisos internacionals, segons el comunicat de l'oposició.

El portaveu d'aquesta comissió negociadora, Salem Muslit, va manifestar a la premsa que el tema humanitari és la prioritat encara que després s'abordarà l'etapa transitòria.

Violació de l'espai aeri turc

D'altra banda, Turquia va convocar l'ambaixador de Rússia per protestar per una nova violació del seu espai aeri per part d'un avió de combat rus, segons va informar ahir el Ministeri d'Exteriors turc.

L'incident va tenir lloc divendres a tres quarts de deu del matí i va ser protagonitzat per un caça SU-34 de les Forces Aèries russes, segons explicava el comunicat oficial.

Moments abans de la invasió de l'espai aeri, els responsables del radar militar turc havien dirigit diverses advertències en rus i anglès a l'avió, afegia el text, que no precisava en quina part de la frontera turca va tenir lloc l'incident.

El Ministeri d'Exteriors turc va citar divendres a la nit a l'ambaixador rus a Ankara per expressar la seva més enèrgica condemna pels fets. "Fem una crida clara perquè Rússia actuï amb responsabilitat i eviti violar l'espai aeri turc, que és espai aeri de l'OTAN", va assenyalar el comunicat esmentat. "Subratllem una vegada més que, si d'aquesta irresponsabilitat es deriven conseqüències greus i indesitjables, tota la responsabilitat seria de Rússia", concloïa el text.

La força aèria turca va enderrocar el 24 de novembre passat una caça SU-24 rus que volava en una missió al nord-oest de Síria i, segons la versió d'Ankara, negada per Moscou, va penetrar durant breus moments en l'espai aeri turc. Aquesta seria la primera vegada que un avió de combat rus viola espai aeri turc des de l'enderrocament de l'aparell rus al novembre.

Aquell enderroc, que va resultar en la mort d'un dels dos pilots, ha creat una gran tensió entre el Govern turc i el rus, que ha imposat a Turquia nombroses sancions, especialment en el sector del turisme i el comerç.