El president del Congrés, Patxi López, ha hagut de treballar aquesta tarda a fons, minuts abans que comencés la segona votació per a la investidura de Pedro Sánchez, davant la pretensió de diversos diputats de reclamar el torn de paraula apel·lant al dret d'al·lusió.

López ha hagut d'enfrontar-se amb el portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Girauta; el del grup popular, Rafael Hernando, i amb el d'ERC, Joan Tardà, en una batussa a diverses bandes en què els nou diputats independentistes catalans fins i tot han amenaçat amb abandonar el ple.

Si ja en el primer ple López va tenir una picabaralla per culpa de les al·lusions, en aquesta ocasió la batussa s'ha estès fins al punt que el president del Congrés s'ha queixat del "filibusterisme" parlamentari al qual alguns pretén recórrer per tornar a intervenir quan no estan en l'ús de la paraula.

Ha començat la bronca quan Girauta ha demanat intervenir acollint-se a l'article 71.3 del reglament amb l'argument que el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, havia faltat al decòrum i la dignitat del seu partit dient que mai havien condemnat el franquisme.

Després d'un estira i arronsa entre Girauta i López per aquesta petició, el president del Congrés finalment ha deixat "30 segons" al portaveu de Ciutadans per expressar la seva queixa.

En aquest moment, el portaveu del PP, Rafael Hernando, també ha demanat la paraula per renyar el president del Congrés, al qual ha recordat que en aquest debat no hi ha torn per rèplica després de les intervencions dels grups.

Fins i tot li ha recordat que porta molt poc temps en el Congrés i que en tot aquest temps s'havia mostrat "com un veritable arbitrari". I s'ha ofert a explicar-li el procediment. "Si em deixa vostè i no em interromp", li ha dit, el que ha motivat l'enuig del president.

López li ha assenyalat que coneixia perfectament el parlamentarisme i ha demanat respecte per la Presidència, després d'assegurar que el reglament recull la possibilitat de concedir un torn per al·lusions si s'ha produït alguna falsedat o un judici de valor.

"No intenti interpretar el reglament, no intenti retorçar", ha etzibat López a Hernando, a qui ha retirat l'ús de la paraula malgrat que el portaveu del PP ha estat diversos minuts gesticulant i protestant.

Hernando volia que s'eliminés del diari de sessions unes paraules del portaveu del PSOE, Antonio Hernando, sobre el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, però López ha determinat que no hi havia lloc al torn d'al·lusions.

"Ja sé que hi ha molta gent acostumada a fer servir aquesta mena de filibusterisme parlamentari per tenir la paraula quan no li correspon", li ha renyat el president del Congrés, davant el que Hernando ha al·legat que López havia fet "un ús abusiu del reglament"

Just quan semblava que es aplacava la tensió ha demanat la paraula el portaveu d'ERC, Joan Tardà, per intentar respondre a Girauta, i també s'ha sumat a ell Gabriel Rufián.

"No tenen la paraula i menys de dos en dos", ha tancat López, que ha hagut de cridar a l'ordre Tardà en una ocasió.

Els nou diputats d'ERC han amenaçat amb anar-se'n mentre Tardà, a plens pulmons però amb el micròfon desactivat, protestava per no poder replicar al portaveu de Ciutadans.

Una cosa que ha aprofitat per fer quan ha estat nomenat durant la votació. Abans de dir que no donava suport a Pere Sánchez, s'ha pogut escoltar Tardà dient "Girauta menteix".