El president del Govern, Mariano Rajoy, va considerar que en la nova etapa oberta divendres a Espanya cal posar fi a l'"espectacle", i va exigir al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que si no accepta la seva oferta d'una gran coalició, almenys el deixi governar. Una opció que podria ser realitat amb l'abstenció dels diputats socialistes davant una hipotètica candidatura de Rajoy a ser investit president.

Rajoy va llançar aquest missatge a Sánchez en un acte a Salamanca amb alcaldes i regidors del PP hores després que el ple del Congrés rebutgés en segona votació la investidura del secretari general del PSOE com a president del Govern. "La nostra oferta segueix aquí, i si no la vol acceptar, ?almenys deixi vostè governar a qui va guanyar les eleccions perquè té més vots, més suports i la confiança majoritària de tothom", va destacar dirigint-se a Sánchez.

Rajoy pensa que l'acord entre el PP i el PSOE, en ser els dos partits més votats, i al qual es podia sumar Ciutadans, segueix sent el millor per a Espanya. Va insistir que en la fase oberta després del rebuig a la investidura de Sánchez cal "posar fi a l'espectacle" del qual va responsabilitzar el líder socialista per haver fet perdre un mes als espanyols, "riure's" d'ells i protagonitzar "entrevistes, rodes de premsa, reunions clandestines però amb televisió, altres de secretes però radiades, guerres d'egos i solemnes pals".

El PSOE i Ciutadans van acordar negociar conjuntament amb la resta de forces polítiques per desbloquejar la situació. En rodes de premsa consecutives, els portaveus de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, i del PSOE, Antonio Hernando, van assenyalar que no exclouen cap formació per a aquest diàleg, que està obert també a col·lectius i organitzacions socials. Tots dos van valorar las tasca desenvolupada en les últimes setmanes i el document d'acord assolit, que s'obrirà ara, en les noves negociacions, a possibles incorporacions en els continguts d'altres forces polítiques i socials.

Van coincidir també en no tenir la sensació d'haver perdut el temps, tot i que la investidura no ha estat possible, i van defensar la capacitat de negociació i d'acord de forces polítiques diferents per aconseguir agrupar la "majoria minoritària" del Congrés, amb 130 escons.

"Pèrdua" de temps

La diputada de Podem per Guipúscoa Nagua Alba va reiterar les "ganes" de la seva formació que es constitueixi a Espanya un "Govern de canvi", que sigui "real" i no "merament cosmètic fer fora Rajoy, però mantenint les seves polítiques". La diputada guipuscoana va considerar una "llàstima" que "s'hagin perdut unes setmanes" perquè "urgeix tenir Govern".

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, va apostar per "començar de zero, amb un foli en blanc", les negociacions per intentar formar Govern, en un diàleg al qual es pugui sumar "la major quantitat de partits possible". Per al PNB, el pacte entre el PSOE i Ciutadans "ja ha estat derrotat" i per seguir amb ell "haurien de canviar-se algunes coses i afegir-ne d'altres", fet pel qual són més partidaris de "començar de zero, amb un foli en blanc".