El Govern investigarà la filtració dels missatges dels Reis al «compi iogui»

El ministre d'Interior qualifica de «lamentable» que les converses dels monarques a través del mòbil s'hagin divulgat

11.03.2016 | 07:27
El ministre de Justícia va assenyalar que correspon als òrgans judicials determinar si hi ha hagut delicte.

La portaveu adjunta de Podem al Congrés, Irene Montero, va assenyalar que l'actuació de la Corona ha de ser «exemplar» perquè és una institució molt important per a l'arquitectura de l'Estat. Des del «màxim respecte a la Justícia», va dir que és «clam popular» que aquessta ha de ser igual per a tots i especialment que les institucions que tenen una funció clau a l'Estat «se sotmetin com tothom a l'acció de la Justícia». Paral·lelament, Ciutadans va reconèixer que li «preocupa» que missatges que «tenen a veure amb una relació privada» es filtrin en el curs d'un procés judicial, com els enviats pels Reis a l'empresari Javier López Madrid després de la seva imputació en el cas de les targetes opaques de Caja Madrid. Així es va expressar el secretari general del grup de Ciutadans al Congrés, Miguel Gutiérrez, durant una roda de premsa a la Cambra. El diputat de Ciutadans va assenyalar que per al seu partit és «preocupant» i «qüestionable» que «es filtrin parts de sumaris», especialment si «no aporten res» a la causa. efe/Ddg madrid


El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va assenyalar que correspon als òrgans judicials determinar si existeix un delicte de revelació de secrets en la filtració dels missatges dels Reis a l'empresari Javier López Madrid en relació al cas de les targetes opaques de Caja Madrid. «Sempre que es produeix una filtració que està sotmesa a secret, es porta a terme una investigació», va explicar el ministre després de reunir-se amb la Junta Directiva del Col·legi de Procuradors de Madrid.
El que és veritat, va afegir, és que les investigacions per revelacions són molt complexes i molt difícils, «però no per això es deixen d'investigar perquè la revelació de secrets és un delicte». Fonts del Ministeri van explicar que Catalá no pot ordenar obrir una investigació judicial, ja que això és competència de jutges i fiscals. Només s'ha limitat, van afegir, a determinar quin és el procediment ordinari quan es produeix una filtració d'un document, arxiu o diligència que està sota secret sumarial. Altres fonts van manifestar que correspon a la Fiscalia Provincial de Madrid obrir la investigació si així ho considera oportú, encara que en aquest cas ja s'ha aixecat el secret.
Catalá va assegurar que li «preocupa» el dret a la intimitat i a la protecció de les comunicacions quan es tracta d'un procediment judicial. «El que em preocupa d'aquest assumpte és que comunicacions personals, que no se quin és l'origen de la seva gravació i menys encara de la seva difusió, que puguin estar associades a un procediment judicial siguin de coneixement general», va assegurar el ministre de Justícia. Ara bé, va assenyalar que «els continguts de comunicacions personals són lògicament responsabilitat de cada persona».
Segons la informació que va publicar dimecres eldiario.es, López Madrid va rebre el 15 d'octubre de 2014 al seu telèfon mòbil un missatge d'ànim de la princesa Letizia i, a continuació, dos missatges de Felip de Borbó en què l'actual Rei s'oferia a mantenir una conversa en persona amb l'empresari. Aquests missatges es troben entre els recuperats per la Guàrdia Civil al telèfon mòbil de López Madrid per ordre de la jutge que investiga una denúncia de l'empresari contra la doctora Elisa Pinto, que prèviament l'havia denunciat per assetjament.

Assumpte privat
Fonts de la Zarzuela van reiterar que la Casa del Rei no es pronuncia sobre un assumpte sotmès a procediment judicial, que en aquest cas a més és de caràcter privat dels Reis, i van destacar que la relació d'amistat de Felip VI i Letizia amb López Madrid ja no existeix.
Per part seva, el ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, va considerar «lamentables» les filtracions a la premsa de missatges de mòbil dels Reis a l'empresari Javier López Madrid. El ministre d'Interior en funcions va incidir que «si aquest procediment judicial està declarat secret, s'està produint un delicte de revelació de secrets». Així mateix, va afegir que considera «molt dolent, afecti a qui afecti», que es revelin «coses que no han de ser conegudes perquè estan judicialitzades».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema