El ministre espanyol d'Exteriors i Cooperació en funcions, José Manuel García-Margallo, va assegurar que la proposta presentada per Turquia als líders de la Unió Europea (UE) per atendre demandants d'asil és "inacceptable" i que Espanya rebutjarà expulsions col·lectives de refugiats. "Aquesta proposta ens va semblar des del primer moment, des del punt de vista del Govern, inacceptable", va explicar García-Margallo a la seva arribada al Consell d'Exteriors de la UE.

Segons el ministre, Espanya "s'oposa radicalment a qualsevol expulsió de tipus col·lectiu, demana un tractament individualitzat i la suspensió de la deportació fins que es produeixi la resolució d'aquest tema, i, si s'ha de produir algun retorn, demana garanties perquè es doni seguretat en la protecció als refugiats".

Per part seva, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va demanar al president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, que no governi "d'esquenes" al Congrés i als espanyols i comparegui a la cambra baixa per consensuar una posició comuna referent a la crisi de els refugiats. Davant la cimera de la Unió Europea sobre els refugiats que comença dijous que ve, el líder socialista va exigir que es pacti entre totes les forces polítiques espanyoles la "posició comuna" que el govern haurà de defensar a Brussel·les, una proposta avalada per Podem i Ciutadans.

Per altra banda, aproximadament un miler de refugiats van creuar de Grècia a Macedònia a través de la llera d'un riu situat a uns cinc quilòmetres de la frontera, en un autèntic èxode massiu des del campament grec d'Idomeni. El ministeri d'Interior macedoni va informar que uns 700 migrants havien creuat al matí il·legalment la frontera i va afegir que la Policia i l'Exèrcit estaven intentant que tornessin a Grècia.

"Els migrants utilitzen el riu per creuar la línia fronterera", va explicar el ministeri en un comunicat. Es tracta de persones de totes les edats que amb les seves poques pertinences van travessar el riu Suva Reka, que normalment gairebé no porta aigua, però que després de les pluges torrencials s'ha convertit en un torrent.