El Comitè de Drets i Garanties del PP obrirà un expedient informatiu pel cas de presumpta corrupció en el partit a València que afecta tots els implicats, investigats o no, inclosa l'exalcaldessa de la ciutat Rita Barberá. Barberá va acceptar l'oferiment del jutge de declarar davantd' ell, en el mateix dia en què els regidors populars investigats van anunciar que seguiran en el càrrec i demanaran el sobreseïment. Un dia després que el jutge que instrueix el cas Imelsa aixequés el secret de sumari de la peça sobre el suposat blanqueig, Barberá va anunciar que declararà davant el jutge i va recordar que el partit marca que es deixarà l'acta quan s'obri judici oral.

Barberá va assegurar que col·laborarà «incondicionalment» amb la justícia, encara que no va aclarir com declararà davant el jutge -que ofereix la possibilitat de fer-ho per escrit- ni quan, dins el termini de vint dies atorgat pel jutge tant a ella com al diputat autonòmic Miquel Domínguez. En tot cas, l'exalcaldessa va assenyalar que explicarà «la veritat» que coneix, que és que no ha contribuït, ni ordenat, ni conegut cap blanqueig de diners ni una caixa B en el partit, ni ha entregat cap «diner negre», ni existeix finançament il·legal del PP ni hi ha «una trama per donar mil euros».

Sobre les converses telefòniques que consten en el sumari, va rebutjar pronunciar-se, perquè no sap quina «intencionalitat» tenen ni si estan «preparades», com en la que l'exregidora María José Alcón explica que el seu marit, Alfonso Grau, li va recriminar a Barberà que estava pagant per Nóos, quan era cosa d'ella.

Barberá va reiterar que no dimitirà, perquè no ha comès cap delicte; va assegurar que «absolutament ningú» al PP li ha demanat que faci un pas enrere, i va insistir que els estatuts marquen que l'acta s'ha de deixar quan s'obre judici oral, cosa que està «més clar que l'aigua» i que comparteix.

La senadora va assegurar que ha parlat amb el líder del PP, Mariano Rajoy, però no va dir res sobre «converses privades» que han estat «molt amables», i va lamentar la «imputació global» que s'ha fet del grup popular municipal.

Poc més d'una hora després de la roda de premsa de Barberá van comparèixer els regidors investigats en aquesta causa per anunciar que seguiran en el càrrec, tot i que la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, va dir que deixarien l'acta si seguien imputats en aixecar-se el secret del sumari.

Manca de proves

Acompanyat dels regidors i assessors del PP, el portaveu del grup municipal, Alfonso Novo, va assegurar que no hi ha «proves de càrrec ni dades que demostrin comissió de delicte, només declaracions de testimonis», i va demanar a l'alcalde de València, Joan Ribó, que no cessi assessors d'aquest grup, perquè el cas serà sobresegut. Novo va assenyalar que els únics indicis que apareixen al sumari sorgeixen com a conseqüència de les gravacions fetes a l'exregidora María José Alcón, de qui va destacar que està també investigada en la causa principal del cas Imelsa.

El president de la Generalitat, el socialista Ximo Puig, va opinar que Barberá està «fent molt de mal» a la Comunitat Valenciana.